Svar: Varm mad
Kære Louise
Du skal naturligvis sikre dig, at maden ikke er så varm, at hun føler det ubehageligt at spise varm mad ... Men ellers så tænker jeg, faktisk, at det måske handler om at hun gerne vil spise selv...
Rugbrødshapsere kan hun selv spise med fingrene og selvom du evt. mader hende, så har hun måske mere fornemmelsen af at spise selv, fordi brødhapsere naturligt skal stygges på en anden måde og kommer anderledes ind i munden, end boller i karry, pasta med kødsovs osv.
Min umiddelbare tanke er derfor, at du skal prøve at servere den varme mad i stykker, som hun selv kan spise, gerne spise med fingrene eller spise med gaffel. Hun kan f.eks. godt spise godt kogte pastaskruer selv, ligesom hun også kan få en kartoffelbåd, et stykke kogt blomkål, broccoli eller lignende.
Derudover tænker jeg også at du skal prøve at give hende nogle rester af aftensmaden til frokost, for at se om hun vil spise det der. Hun kan godt få kolde kyllingedeller, kold pasta osv. til frokost, ligesom hun også kan få kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt mv. - ved at servere det om dagen, hvor hun har mere overskud, ikke er så træt så er lyst til at spise det måske også ...
... større. Samtidig får hun så en tryghed ved den type mad, og når hun føler sig tryg ved det og kan spise det om dagen, vil hun naturligt også spise det om aftenen.
Du skal være opmærksom på at grøntsagsmos kan bruge som smørbart pålæg på brød og at du på den måde godt kan få lidt ekstra variation i hende. Du skal også være opmærksom på at servere kød og fisk til frokost sammen med rugbrødshapserne. Det kan være stykker af kød eller fiskefrikadeller, stykker af pølse, rejer, muslinger, fiskefilet, - ligesom hun som sagt også kan få grøntsager i stykker, eller måske ½ hårdkogt æg en gang imellem. Brug forskellige fødevarer som tilbehør til den mad hun er glad for (sine rugbrødshapsere) og få på den måde gjort hende tryg og få hende til at spise mere varieret.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Grøntsager kan også bages i ovnen - bagte rodfrugter, bagte kartofler kan være en god idé. Du kan nogle gange med fordel komme lidt sovs på eller ved siden af, det kan være en ren smørsovs, men det kan også være sovs som I andre spiser. Det sikrer hende lidt ekstra fedtstof, men samtidig kan mange børn godt lide smagen af sovs og spiser derfor mere ...
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.