Annonce

Annonce

Svar: Ændring af sovetider ved start i dagpleje


27. marts 2011

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Prinsessens mor

Nogle gange kan det være en god idé at arbejde lidt på at barnets rytme passes ind i dagplejers eller vuggestuens rytme. Andre gange, er det faktisk bedre at lade være og lade den der skal passe styre det .. simpelthen fordi de fleste børn naturligt vil blive meget trætte og have behov for at sove mere, når de starter pasning et nyt sted.

Det er en enorm stor omvæltning for hende, at skulle afleveres i favnen hos en anden. At skulle forholde sig til og knytte sig til en ny og fremmed voksen og det tager tid. Derudover er alt nyt, - nye lyde, stemmer, dufte, nye regler, rutiner, omgivelser, nye børn osv. osv. Alt vil være nyt for hende og derfor vil hun sandsynligvis have brug for at sove anderledes i den periode, hvor hun køres ind og det er vigtigt at give plads til dette.

Det betyder at det måske sagtens kan lade sig gøre for dagplejer at putte hende allerede kl. 8.30 fordi hun naturligt vil være mere træt der, end hun vil være derhjemme. Det betyder også at hun måske vil sove urolig og vågne mere op og at formiddagsluren derfor naturligt ikke varer 2½ time som hjemme, men bliver afkortet og når hun så puttes til middagslur kl. ca 12, så sover hun så en noget længere lur der.

Måske sover hun mere i dagplejen end hun gør hjemme, måske sover hun mindre, fordi hun har svært ved at sove det nye sted og med de nye rutiner - måske sover hun præcis som hun plejer. Det er altid svært at vide :) Det er mere for at sige til dig, at selvom du forsøger at ændre hendes rytme og passe ...


Annonce

... rytmen ind i dagplejens hverdag, så kan det godt være at rytmen alligevel skrider under indkøringen og det skal der være plads til :)

Men generelt vil det normalt være sådan, at børn i din datters alder har brug for at sove ca. 14 timer i døgnet. Dette kan være fordelt så barnet sover f.eks. 3 timer i løbet af dagen og 11 timer om natten. Det vil her ofte være hensigtsmæssigt at barnet sover 1 time om formiddagen og sover 2 timers middagslur, netop for at eftermiddagen ikke skal blive for lang og hun ikke skal nå at blive overtræt inden putning om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da hun vågner mellem 6-6.30 om morgenen, så vil det være naturligt at hun sover måske kl. 19-19.30 om aftenen, så når hendes rytme ændres om dagen, så vil hun måske have brug for at blive puttet tidligere end hun bliver lige nu. Igen kommer det an på hvor meget hun sover om dagen, hvis hun sover meget og sover f.eks. 4 timer samlet, så vil hun naturligt gå senere til ro for natten :)

Du kan godt prøve at vække hende fra formiddagsluren for at se om hun kan komme ind i en rytme, hvor hun sover sin korteste lur først på dagen og sover en længere middagslur. Og for på den måde at få hendes rytme passet ind i dagplejers hverdag. Du kan altså godt arbejde på at gøre formiddagsluren kort og middagsluren lang - Det vil være okay at forsøge synes jeg, og så må du se hvordan det går og hvordan hun reagerer - og stadig give plads til at hun måske ændrer rytme igen, når hun starter :)

Håber du kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce