Svar: Ændring af sovetider ved start i dagpleje
Kære Prinsessens mor
Nogle gange kan det være en god idé at arbejde lidt på at barnets rytme passes ind i dagplejers eller vuggestuens rytme. Andre gange, er det faktisk bedre at lade være og lade den der skal passe styre det .. simpelthen fordi de fleste børn naturligt vil blive meget trætte og have behov for at sove mere, når de starter pasning et nyt sted.
Det er en enorm stor omvæltning for hende, at skulle afleveres i favnen hos en anden. At skulle forholde sig til og knytte sig til en ny og fremmed voksen og det tager tid. Derudover er alt nyt, - nye lyde, stemmer, dufte, nye regler, rutiner, omgivelser, nye børn osv. osv. Alt vil være nyt for hende og derfor vil hun sandsynligvis have brug for at sove anderledes i den periode, hvor hun køres ind og det er vigtigt at give plads til dette.
Det betyder at det måske sagtens kan lade sig gøre for dagplejer at putte hende allerede kl. 8.30 fordi hun naturligt vil være mere træt der, end hun vil være derhjemme. Det betyder også at hun måske vil sove urolig og vågne mere op og at formiddagsluren derfor naturligt ikke varer 2½ time som hjemme, men bliver afkortet og når hun så puttes til middagslur kl. ca 12, så sover hun så en noget længere lur der.
Måske sover hun mere i dagplejen end hun gør hjemme, måske sover hun mindre, fordi hun har svært ved at sove det nye sted og med de nye rutiner - måske sover hun præcis som hun plejer. Det er altid svært at vide :) Det er mere for at sige til dig, at selvom du forsøger at ændre hendes rytme og passe ...
... rytmen ind i dagplejens hverdag, så kan det godt være at rytmen alligevel skrider under indkøringen og det skal der være plads til :)
Men generelt vil det normalt være sådan, at børn i din datters alder har brug for at sove ca. 14 timer i døgnet. Dette kan være fordelt så barnet sover f.eks. 3 timer i løbet af dagen og 11 timer om natten. Det vil her ofte være hensigtsmæssigt at barnet sover 1 time om formiddagen og sover 2 timers middagslur, netop for at eftermiddagen ikke skal blive for lang og hun ikke skal nå at blive overtræt inden putning om aftenen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da hun vågner mellem 6-6.30 om morgenen, så vil det være naturligt at hun sover måske kl. 19-19.30 om aftenen, så når hendes rytme ændres om dagen, så vil hun måske have brug for at blive puttet tidligere end hun bliver lige nu. Igen kommer det an på hvor meget hun sover om dagen, hvis hun sover meget og sover f.eks. 4 timer samlet, så vil hun naturligt gå senere til ro for natten :)
Du kan godt prøve at vække hende fra formiddagsluren for at se om hun kan komme ind i en rytme, hvor hun sover sin korteste lur først på dagen og sover en længere middagslur. Og for på den måde at få hendes rytme passet ind i dagplejers hverdag. Du kan altså godt arbejde på at gøre formiddagsluren kort og middagsluren lang - Det vil være okay at forsøge synes jeg, og så må du se hvordan det går og hvordan hun reagerer - og stadig give plads til at hun måske ændrer rytme igen, når hun starter :)
Håber du kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.