Svar: Vågner oftere om natten
Kære K
Jeg anbefaler normalt at man starter med skemaden om dagen, f.eks. til frokost. Det gør jeg, fordi det er min erfaring at mæthed skabes bedst hele dagen igennem og når man introducerer skemaden om aftenen, så vil man ofte opleve, at barnet sover mere uroligt. Det handler ofte om at barnets mave jo arbejder på højtryk for at bearbejde den ekstra mad og det giver maveuro og dermed også mere uroligt søvn ...
Det er sandsynligvis dette du også har oplevet, og derfor har du skruet mængden af skemad ned, hvilket er meget fint. Da din datter nu er 5 måneder gammel, så synes jeg dog det vil være rigtig fint at du giver hende to gange dagligt, så hun nu også får skemad til frokost. Samtidig skal hun have mælk nok og det er vigtigt at hun ammes ligeså meget som før - skemaden må altså ikke fylde så meget, at det erstatter en amning. Hvis hun ikke får mælk nok dagen igennem, vil hun naturligt søge det ekstra om natten :)
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre, vågner evt. med en lille ekstra amning, når dagen starter
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12: ½ dl. grød, evt. ...
... med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13 - tidspunktet afhænger af hvor lang og hvor sen en middagslur hun tager
Eftermiddag 16-17: Ammes
Sover dagens 3 lur
Aften 18: ½ dl. grøntsagsmos, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet afhænger af hvor sent og hvor meget hun sover i løbet af dagen.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, prøv at amme hende fra begge bryster for at fylde hende rigtig godt op.
Midt nat 03: Evt. amning, men begynder måske at kunne springe denne over - mange børn er dog 6 måneder inden de helt kan undvære brystet midt nat.
Du har tidligere skrevet til mig omkring jeres datters rytme og at hun gik sent i seng. Dette ændrer sig ofte med den alder jeres datter har nu, så hun begynder at sove tidligere og også sove efter en mere fast rytme om dagen - en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner af en lur og mælk inden hun skal sove igen. På den måde sikres hun både mælk og mad nok, så hun ikke behøver søge det ekstra om natten :)
Jeg håber at ovenstående plan hjælper videre og giver lidt idé om, hvad I kan forvente af lillepigen nu.
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.