Annonce

Annonce

Svar: Følger ikke sit søvnhjul


23. marts 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Velkommen til og tak for jeres brev - dejligt også at se at I har læst min bog om børn og søvn :)

Børn behøver skam ikke følge mine søvnhjul - de er ment som eksempel og børn kan sagtens have en rytme, der afviger fra disse og trives med dette :)

Det lyder for mig som om at det er alderen der spiller ind hos jer - og det faktum at jeres datter er ret hurtig motorisk. Hun sad da hun var 5 måneder, kravlede da hun var 7 måneder og hun er altså lige nu igang med at separere sig fra jer og har samtidig brug for at mærke jer, føle sig ekstra tilknyttet. Jeg kunne godt forestille mig at hun har en stor motorisk uro om natten og samtidig også drømmer meget, fordi alt hvad hun oplever i løbet af dagen, skal bearbejdes netop i drømme, når hun sover.

I fortæller at hun ofte vågner - hun græder ikke, men vågner og vil lege - kunne det ikke tænkes at hun vågner, fordi hun motorisk og mentalt er så aktiv som hun er? Nogle børn kan godt i en periode, vågne op, ligge og pludre, lægge sig i kravlestilling, tumle rundt, rejse sig osv. om natten - ikke fordi de er kede af det eller frustrerede, det virker næsten mere som om at de øver sig. Om natten er der ro til at høre sig selv tale, her er der rig mulighed for at øve sin stemme, pludre og lege ... Det er ofte en fase, en periode der går over igen og ofte kan man klare det ved at lade barnet være, ikke gøre for meget ud af det, men bare holde fast i at det er sovetid. En tår vand ...


Annonce

... kan nogle gange hjælpe og så putte hende og hjælpe med at falde i søvn igen.

En anden mulighed kan være hendes dagsrytme og tidspunkterne hun sover på. Det er sådan at vi i vores naturlige cirkadiske rytme, har et dyk om dagen og det modsatte peak om natten. De fleste af os har det omkring kl 15 og 03. Vi er trætte om eftermiddagen, har brug for lidt kaffe og lidt sødt, for at få energien op (her har vi vores dyk) og så har vi det modsatte peak om natten hvor vi vågner, måske går vi ud og tisser og går i seng igen ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Børn har også dette i deres rytme og derfor ser man nogle gange at børn har samme dyk/peak som de sover middagslur og vågner om natten. Det vil sige at hvis de sover middagslur kl. 15, så vågner de også nogle gange kl 03 ... Det passer dog ikke helt hos jer, da hun sover en lang formiddagslur og derfor også sover sen eftermiddagslur - og ofte har hun to opvågninger om natten. Men det er en mulighed, som jeg lige vil nævne.

Det kan også nogle gange handle om at barnet er afhængig af flaske, at blive vugget eller sut - men det lyder ikke til at være tilfældet hos jer. Faktisk lyder det som om at hele dagen fungerer, hun sover godt, er tryg ved sin seng, får det hun har behov for af mad, aktiviteter osv. Jeg hælder derfor mest til at sige, at hun vågner lige nu, fordi der sker rigtig meget med hende både motorisk og mentalt og at det er en periode I atter skal igennem :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce