Annonce

Annonce

Svar: Fingermad og fast føde


23. marts 2011

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Udlandsdansker

Det er rigtig vigtigt at I kommer igang med mad i hånden og mad i stykker. Det er rigtig godt, at din datter nu får mad, der tager mere og mere udgangspunkt i den mad I andre spiser, hun skal have familiemad :)

Det er vigtigt at du giver din datter brødskorper, stykker af frugt, bær, kogte grøntsager, pastaskruer, rejer, ½ hårdkogt æg, stykker af frikadelle osv. som hun selv kan spise. Noget af det du giver hende, skal være i både, det skal være større stykker som hun kan sidde med i hånden og gumle på, gnave af. Det kan være en kartoffelbåd, et stykke kogt blomkål, en frugtbåd. Andet skal være små stykker, som hun kan øve pincetgreb på, altså lære at spise med tommel- og pegefinger.

Bidderne skal være små - for at få hende igang, kan du forsøge med lidt rosiner (dog max 50g om ugen). Dem kan de fleste børn rigtig godt lide, de er til at få øje på og fange med fingrene :) Hun kan også få kogte ærter, majs, gulerod og stykker af godt kogte pastaskruer som du også selv nævner.

Det anbefales at når børn tilbydes brød, så bør det være brød med fibre men uden hele kerner. Det er med til at holde maven igang og kostfibre får vi især fra frugt, grøntsager og fra kornprodukterne, især fra brød der er lavet af groft mel. Også havregryn indeholder kostfibre.

Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, er lavet af de hele kerner, der er blevet formalet eller valset, så skallens kostfibre kommer med. Brødet kan altså indeholde kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner i brødet.

Mange rugbrød og grovbrød indeholder hele kerner, der ikke er knust eller formalet. Det kan være hele rug- eller hvedekerner, men det kan også for eksempel være solsikkekerner eller hørfrø. Det kan smage godt, men hvis man ikke tygger kernerne godt, kommer de hele ud i den anden ende. Derfor har små ...


Annonce

... børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.

Det gør ikke noget at I ikke kan få rugbrød, hvor I bor - det at spise rugbrød er jo meget dansk. Men det vil være rigtig godt at du forsøger at finde brød med et højt fiberindhold og du kunne også med fordel overveje at bage selv ... :) Du finder f.eks. en opskrift på havregrynsboller i babykøkkenet (web-tv) her på siden, som du kan bage. De er gode til hele familien :)

Din datter kan sagtens tygge selvom hun kun har en tand. Hendes gummer er hårde og det er ikke noget problem. Det er dog vigtigt at hun får lidt hjælp i starten og når du giver hende hapserne, vil det være rigtig godt, at du forsøger at putte dem ind i siden af hendes mund. Ved at gøre dette, giver du hende mulighed for at tygge sammen på dem med det samme og dermed lære sig teknikken. Hvis hapserne kommer ind foran i munden, så vil hun naturligt køre dem rundt med tungen og have svært ved at finde ud af, hvad hun skal gøre :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder som om at hun har svært ved det og skal have tid, det er derfor hun sutter sovsen af pastaen og ikke synker pastaen - men øvelse gør mester og det er vigtigt at du giver hende lov til at prøve hver dag og flere gange om dagen. Det vil også være rigtig godt, at du giver hende vand eller mælk at drikke sammen med maden, så hun får et par hapsere, tygger lidt, får lidt at drikke og synker. Så hun på den måde også lære at synke, når hun har tygget :)

Når du lægger mad foran hende, så må du prøve at motivere hende. Det gør du ved at du giver hende ved siden af hun selv forsøger - hun spejler sig i dig og prøver at gøre det hun ser du gør. Men du kan også med ord sige, hvad du vil hende hende til "ind i munden skat, mmm mam mam, ind i munden" eller lignende, så hun hører, hvad hun skal gøre med det og på den måde lærer det hen af vejen ...

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce