Svar: Er hun for afhængig af mig?
Kære forvirrede førstegangs mor
Stort tillykke med den lille pige, tak for dit brev og velkommen til :)
Du kan ikke give din datter for meget nærhed og fysisk kontakt og du kan ikke elske hende for højt! At moderfølelsen har ladet lidt vente på sig i starten er helt normalt og slet ikke noget der påvirker jeres bånd til hinanden senere hen, så den dårlige samvittighed eller skyldfølelse, må du parkere et eller andet sted, for det er helt okay :)
At hun har det bedst hos dig, at hun helst vil sove hos dig, trøstes af dig og være i din favn er også helt normalt. Hun kender dig, din stemme, din hjerterytme, din vejrtrækning, duften af din mælk - intet sted i hele verden er mere tryg end din favn og der kan hun slappe allermest af, der har hun det allerbedst. Så både for hendes skyld men også for din egen skyld, skal du nyde at du kan sidde med hende og har den nære og tætte kontakt - den tid forsvinder alt for hurtigt :)
Det er rigtig fint at du har hende i en vikle, men jeg forstår naturligvis godt, at du også har brug for en gang imellem at kunne lægge hende fra dig og det skal du også gøre...
Det vil her være en rigtig god idé at svøbe hende, som du allerede har forsøgt. Men det du skal være opmærksom på er, at hun ikke skal falde fuldstændig i søvn i din favn, og det er vigtigt at du ammer hende og så flytter hende fra brystet og ned hvor hun skal sove ret hurtigt. Hun skal altså ikke blive liggende i favnen efter amning, men ammes, evt. tilbydes en sut og så flyttes.
Når du lægger hende fra dig, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver ...
... forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre og det er netop vigtigt at amningen ikke trækker ud. Hun skal som sagt ammes og så flyttes.
Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hold hende svøbt og prøv evt. med en sut i stedet for brystet. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.
Hvis hun ligger i liften, så sving den frem og tilbage, hvis hun ligger i barnevognen, så tril den lidt eller kør en tur.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også gøre det, at du lægger dig ned og ammer hende liggende, og når hun så sover, så trækker du dig væk fra hende og lader hende sove, hvor hun er faldet i søvn (din seng). Du skal her sikre dig, at hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade :)
Jeg vil også anbefale dig at læse del 2 i min bog "Du bliver en skøn mor", som jeg har skrevet sammen med en jordemoder. Du kan låne den på biblioteket eller måske være heldig at finde den i boghandleren - den er udsolgt fra forlaget :)
Og nej, din datter er ikke for afhængig af dig, slet ikke. Det er helt normalt det du fortæller!
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Kæledyr og børn
I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.
Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet