Svar: Væk med amning om natten
Kære Anja
Så længe din datter har ondt, har smerter fra ørerne, øreflåd, tilstoppet næse og generelt er utilpas, så kan du ikke gør særlig meget for at ændre vaner, så har hun mest brug for at ligge tæt med mor og det er naturligt at hun også søger brystet ekstra.
Det er også helt naturligt at hun på grund af slimdannelse og irriterede slimhinder i øre, næse og svælg har svært ved at spise mad i stykker og svært ved at synke. Derfor må du lige nu give hende blendet og godt moset mad, så hun får noget næring indenbords. Det er vigtigere at du lige nu giver hende grød og mos, så hun ikke søger brystet ekstra meget fordi hun er sulten, men stadig får noget at spise :)
Om aftenen vil det på samme måde være rigtig godt at du supplerer med lidt grød inden sengetid, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng. Det kan også være en god idé at give hende noget smertestillende, så du er sikker på at hun ikke vågner fordi hun har ondt (tal med ørelægen om dette) og så vil det være fint at du ammer hende aften, sen aften og igen tidlig morgen. Midt nat, må du forsøge at berolige hende med din nærhed, kærtegn osv.
Hvis hun kun vil brystet og kun brystet kan gøre hende rolig og afslappet, så må du give hende bryst, men sørge for at gøre det kortvarigt, så hun ikke fylder sig med mælk. Hun skal altså have lov til lige at die lidt, finde roen og så lirker du brystvorten ud af munden på hende. De første par gange søger hun brystet igen, så får hun det igen, dier lidt og så trækker du atter brystet til dig. Samtidig med dette, så indfører du små kærtegn, det kan være at holde en hånd på hendes hofte, når du ligger ned og ammer, stryge hende over håret eller holde hende i hånden. Og ...
... stille og roligt skal du altså hjælpe hende videre i søvnen med netop disse kærtegn og uden at behøve brystet i munden hver gang.
Så skemad som hun kan kapere i øjeblikket, så hun får spist og mælkeindtaget holdt på et minimum samtidig med at du naturligt giver hende den tryghed og ro hun lige nu har brug for. Og så må mad i stykker og mere og mere familiemad rigtig på banen, når hun er rask igen.
Og så må I naturligvis også på sigt vurdere, om det vil være godt for jeres datter at hun måske putter med far. Han kan give samme varme, ro og nærhed som mor kan. Han kan give hende lidt vand, hvis hun er tørstig, men kan af gode grunde ikke amme hende. Hun vil naturligt dufte din mælk, når hun sover sammen med dig og vil derfor også være tilbøjelig til at søge brystet mere...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Modsat, så giver det nogle gange også mere ro, netop at sove hos mor. Så må du tage en bluse på, så hun ikke selv kan finde brystet i søvne og du må berolige og lulle hende i søvn og så vidt muligt ikke amme - og vil hun så ammes, så gør det kortvarigt, så hun ikke fyldes med mælk, men kun trøstes, netop for at hun også har appetit til at spise mere om dagen.
Og netop om dagen gælder det samme, at mælkeindtaget skal holdes nede og mere rigtig mad sættes ind. Tingene hænger jo sammen, jo mere mad hun spiser, jo mindre har hun brug for at søge brystet fordi hun er sulten. Men jo mere mælk hun drikker, jo mindre mad vil hun også have behov for. Så det er vigtigt at finde balancen og så hellere give hende mos, færdiggrød og mad fra glas, hvis det får hende til at spise - end at kæmpe med familiemad, der kommer retur og eneste løsning så er brystet :)
Rigtig meget held og lykke :) Rigtig god bedring med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.