Svar: Væske samt kalk fra mælk
Kære Mor
Din datter bør nå op på 500ml mælk dagligt.
Det er meget fint, at du nu supplerer hende med jerntilskud da hun ikke drikker de 400ml modermælkserstatning, som er nødvendigt, for at hun får sit jernbehov dækket. Men hun har også brug for mælken for at få kalk nok og her er anbefalingen 500ml dagligt. Først efter 1 års alderen vil det være fint med et indtag mellem 350-500ml, men lige nu har hun altså brug for mere :)
Det vil ofte være passende med 3 flasker i døgnet i 8 måneders alderen og hvis du kan få din datter til at indtage ca 300ml her, vil det være rigtig godt. Derudover vil det være godt at du bruger mælk i hendes grød og mos, at du giver hende sovs til maden, også giver hende ost.
Ost indeholde calcium og er derfor godt at spise, for at få kalk nok. I en skive ost på 25 gram er der lige så meget calcium som i 1 glas mælk på 150 ml. Så en måde at øge hendes kalkindtag på er at give hende ost til maden en gang imellem. Det kan være ost i skiver, eller stænger som hun kan gnave ved siden af brød, det kan være ost i sovs, ost i lasagne, ost der drysses over pasta med kødsovs ... Hun skal naturligvis ikke spise sig mæt i ost, men ost ...
... kan indgå som en fast del af en varieret kost.
Også surmælksprodukter må hun gerne få nu og det vil være fint at give hende lidt tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt om eftermiddagen med revne æbler, banan eller frugtmos.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen 7.30: Havregrød lavet med mælk, mælk af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør og ost. Frisk frugt, frugtmos (jerndråber), vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk (og hvor der igen indgår mælk i mosen, eller gives lidt sovs eller lignende), vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: En portion tykmælk, A38 eller lignende, med frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med ost og smør, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og moset mad, mælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød lavet med mælk
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften eller en gang i løbet af natten: Flaske x 1
Håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Calcium
Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.
Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.
Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.