Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget MME? - 11 mdr.


8. marts 2011

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Dorte

Dejligt at høre at det går bedre med storebror :)

Det anbefales at din dreng får 400ml mme dagligt indtil han er 1 år, dette vil ofte blive dækket af to flasker dagligt. Det sikrer ham jern nok netop at få 400ml.

Hans samlede mælkeindtag bør være ca 500ml og ud over sine to flasker kan han derfor få lidt mælk i sin grød, en portion tykmælk eller lignende surmælksprodukt og så også sovs, ost osv. som tilfører ham kalk. Men det er vigtigt at han ikke får mere end 500ml mælk samlet i løbet af et døgn. Netop for at give plads til anden mad og også til anden væske :)

Lige nu skal du fjerne hans formiddagsflaske og tilbyde et mellemmåltid i stedet. Når han bliver et år, så skal han have en flaske dagligt og det vil ofte være flasken inden putning der bibeholdes længst muligt. Men i løbet af 1-2 måneder fjernes denne også og erstattes i stedet af en kop mælk, og en godnathistorie. Det er tid til nye putteritual, nye vaner :)

Når han bliver et år, anbefales det at han får letmælk og at hans indtag ligger mellem 350-500ml dagligt. Hans behov for vitaminer, mineraler osv. dækkes fint, hvis han får denne mængde og han behøver ikke nå op på ½ liter hver dag, for at være dækket ind. Igen er det vigtigt at han får mælk, men stadig også vigtigt at han har plads til anden og mere sufficient mad i maven - og at hans væskebehov dækkes ved at han drikker vand af en kop.

En dagsplan til et barn på 12 måneder kan se således ud:

Morgen 8: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af ...


Annonce

... kop.

Puttes til formiddagslur uden at få flaske

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, ½ hårdkogt æg, rejer, pasta osv. Må også gerne få varm middagsmad bestående af kød/fisk, ris, kartofler, pasta, grøntsager osv. Vand af kop.

Sover han sent, kan gives lidt frugt, evt. en frugtgrød med mælk på og derefter kan han puttes uden at få flaske. En overgang kan der gives lidt mælk af en kop.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne, frikadeller (kød eller fiskedeller), der skal være mad som smager af noget, kød, fisk, grøntsager, sovs, ris, pasta osv. Helt almindelig mad som I andre spiser. Vand eller letmælk af kop.

Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 - stille og roligt erstattes denne flaske af mælk af en kop.

Med hensyn til at spise mad i stykker, så er det vigtigt at du udfordrer ham til dette dagligt, så han får øvet sit pincetgreb. Du kan også prøve at give ham en rosinbolle, hvor han kan øve sig i at pille rosinerne ud, eller give ham en lille rosinæske, hvor han også selv skal få rosinerne ud. Husk dog kun få rosiner til børn under 3 år ...

Han kan ud over at spise med fingrene også spise med en gaffel og det må I også gerne øve med den alder han har.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce