Annonce

Annonce

Svar: Kost, mælk og vitaminer efter 12 måneder?


6. marts 2011

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ditte

Det lyder som om at det går rigtig godt hos jer, din dreng lyder til at spise godt, sundt og varieret i løbet af dagen og lyder i det hele taget til at trives. Det lyder også rigtig fint, at han nu selv har givet tegn til at ville trappe amningen ned - det er trods alt den letteste måde at stoppe på, hvis barnet selv viser sig parat :)

Jeg anbefaler at bibeholde godnatgrøden så længe barnet trives med den. Det giver en god afslutning på dagen og man er som forældre sikre på, at barnet har fået mad i maven inden søvn. Samtidig er der nogle gode stoffer i grød, som fremmer søvn - en banan kan også bruges, hvis det skal gå hurtigt en dag :)

Det vil naturligt gøre det lettere for jeres dreng at undvære brystet, hvis han får grød i maven og også får en kop mælk. Stille og roligt vil koppen med mælk kunne fjernes og han kan få vand i stedet - det er især vigtigt, hvis han får mælk efter han har fået børstet tænder. Hvis mælken lægges inden tandbørstning, må han gerne blive ved med at få lidt mælk af en kop.

Putteritualet med amning og nærhed erstattes af en godnathistorie, en godnatsang og at I derved stadig er der, sidder med og derefter hos jeres dreng, når han skal puttes. Det vil være en rigtig god idé at introducere en godnatbamse eller lignende. Børn er netop ofte 12-18 måneder, når de tager en sådan substitut til sig og det er netop meningen at det er en substitut for mor og far.

Fordelen ved en putteklud eller puttebamse er, at det er ham der styrer behovet. Han kan putte med den, nulre sin næse osv. når han har behov for det - det kan han ikke med jer eller pædagogerne og en bamse eller klud kan følge ham uanset om han er hjemme eller i vuggestue, om I er der eller ...


Annonce

... ej.

Den skal indgå som en fast del af dagen, både være der som trøst, når han er ked af det og også som putteting, når han skal sove. Den skal bruges fast hele dagen igennem og skal stille og roligt erstatte jer og pædagogerne/dagplejer, så ingen af jer behøver at sidde hos ham, til han sover helt.

Tag ham meget gerne med ud selv at vælge en bamse, det betyder ikke så meget, hvad det er for en - det der er vigtigt er, at han selv viser interesse for en bestemt og ofte vil han godt kunne signalere, hvis der er en i butikken, som han synes særlig godt om :) Det er et forsøg værd.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lige nu kan I altså bibeholde den nuværende puttemåde, men prøv at få introduceret en bamse mere og mere og få behovet for jer (mor og bryst) trappet mere og mere ud. Bibeholde grøden, godnatsangen, give mælk af kop, give en puttebamse, kærtegn, beroligende ord, godnathistorie ... og stille og roligt få ritualet ændret.

Det anbefales at man giver letmælk mellem 1-3 års alderen og det anbefales her, at det samlede indtag ligger mellem 350-500ml dagligt. Dette dækkes ofte ved et glas mælk morgen og aften, en portion tykmælk, yoghurt eller lignende i løbet af dagen, mælk der indgår i maden, sovs osv.

Det anbefales at give d-dråber til 2 års alderen. Jerndråberne kan stoppes ved 1 års alderen når pakken eller flasken er brugt op. Der kan stille og roligt gives en multivitamintablet dagligt, indeholder den 10 mikrogram d-vitamin dækkes jeres drengs daglige behov via vitaminpillen og I behøver ikke også give ham d-dråber. Du skal dog være opmærksom på, at han er for lille til at kunne tygge en vitaminpille. Derfor bør den knuses eller knækkes i kvarte, når han får den.

Håber du hermed er hjulpet videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce