Annonce

Annonce

Svar: Mad i 6-måneders alderen


4. marts 2011

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære T.´s mor

Det er vigtigt at du altid har din dreng under opsyn, når du giver ham noget i hænderne, som han selv kan sidde og gumle på - særlig vigtigt er det, når han har tænder, for så får han meget let bidt stykker af ...

Det vil være en rigtig god idé at holde jer til de lidt blødere ting, som bløde frugtstykker. Det kan være appelsinbåde, både af melon, mango - eller måske et stort jordbær. Også enden eller skorpen af et franskbrød kan være dejlig at gumle på. Alternativet kan være noget der er meget hårdt - f.eks. en gulerod. Du er nødt til at forsøge dig lidt frem og evt. også holde det han skal sutte på for ham, og så lade ham sutte ... men han vil sikkert helst selv.

En anden måde at styrke ham lidt mundmotorisk på og give ham smagsoplevelser og lyst til at spise mere, er ved at give ham små bløde bidder ind i munden. Put dem ind i siden af munden på ham, så han med det samme tygger sammen og får øvet sig i at bevæge det rundt i munden, opbløde med spyt, tygge og derefter synke. Det kan være indmaden af en frikadelle, eller f.eks. små bidder af en moden banan, eller lidt af et blødt hindbær eller en lille bid af en moden og saftig blomme (uden skræl). Det du især skal passe på med, er æblebåde, som knækker meget let og som er hårde og derfor let kan sætte sig fast i halsen.

Der er i princippet ikke grænser for, hvad du kan tilbyde ham nu og du må gerne varierer med udgangspunkt i den mad I andre spiser til daglig. Det er rigtigt at hans mave også skal kunne følge med, men han må gerne få forskellige typer af grød, grøntsagsmos, kød og fisk varieret fra dag til dag. Ofte vil det dog være sådan, at man f.eks. giver havregrød til morgenmad fast, så det ligger som et fast måltid dagligt, tilbuddet om frugtmos osv. kan så variere, ligesom grøntsagsmosen også kan varieres med udgangspunkt i jeres mad. Eller du kan købe mos på glas, fordi det er praktisk en gang imellem.

Netop variationen er ofte med til at holde barnets mave godt igang og det er en god idé at holde sig til en tommelfingerregel om, at barnet får max 2 grødmåltider dagligt, resten er grøntsagsmos med kød og fisk. Samt frugtmos.

Nu hvor ...


Annonce

... han får 3 måltider dagligt, vil det være fint at give ham havregrød om morgenen, som et mere eller mindre fast tilbud og så skifte mellem grøntsagsmos med kød eller fisk og øllebrød til frokost. Det vil være en naturlig overgang til at få rugbrød med kød, fisk og grøntsager senere hen til frokost.

Om aftenen vil det være meget fint at give grøntsagsmos, kød og fisk, fordi du her naturligt tager udgangspunkt i den mad I voksne spiser.

Når han bliver 7 måneder, vil det ofte være meget passende med 2 måltider grød og 2 måltider grøntsagsmos. Her vil han få grød morgen og eftermiddag - og amningen om eftermiddagen erstattes således af en grød, ofte flerkornsgrød med frugtmos. Til frokost og om aftenen gives så grøntsagsmos, kød og fisk. Suppleret med ristede rugbrødsbjælker eller lignende.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er meget naturligt at han bedre kan lide grød end grøntsagsmos, det skyldes sandsynligvis at grød er sødere i smagen. Du må dog meget gerne give ham f.eks. rodfrugtsmos og kan med fordel bruge f.eks. pastinak, majroer eller græskar i grøntsagsmosen, fordi det giver naturlig sødme. Også gulerødder er søde og du kan også bruge specielle sweet potatoes. På den måde kan grøntsagsmosen blive mere interessant, flere grøntsager introduceres og mere variation komme ind - stadig med en naturlig sødme, som han vil kunne lide. Og hen af vejen, kan du så skrue ned for det søde og bruge mindre søde ting.

Mælkeindtaget er stort de næste mange måneder og det er vigtigt at skemaden justeres i mængde, så det stadig levner plads til mælk. Det er således en god idé kun at give barnet 1 dl. skemad, og barnet så tager imod mælken, og ikke lade barnet spise 1½ dl. og det så afviser mælk.

Som sagt vil mælkeindtaget nedsættes i 7 måneders alderen, hvor skemaden vil tage lidt mere over. I denne alder erstattes amningen om formiddagen og om eftermiddagen ofte af mellemmåltider. Og i 8-9 måneders alderen skæres yderligere ned i antal amninger og der øges med mere og mere rigtig mad, ofte også mad i stykker, hapsere som barnet selv kan spise, ved siden af den vanlige skemad.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:) Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce