Annonce

Annonce

Svar: Fast føde og amning


1. marts 2011

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Modermælk er rigtig godt for din datter og det anbefales at bibeholde amning til hun er 12 måneder eller så længe både du og din datter trives med amning.

Men når det er sagt, så er det også vigtigt at din datter trappes ned i mælkeindtag og at indtaget af anden mad sættes op. Din datter kan med den alder hun har, ikke ernæringsmæssigt leve af modermælk, der er nogle vigtige og gode stoffer i modermælk, men hun har brug for at få kød, fisk, kylhydrater, proten, fibre osv. via kosten og hun får ikke næring nok af din mælk - næring der skal sikre hende energi nok til at vokse og udvikle sig videre.

Det anbefales at hun ammes 3 gange i døgnet med den alder hun har. Hvis du ammer hende tre gange, så får hun en stor del af sit behov for mælk og væske dækket fra dig - og derudover skal hun have mælk via sin mad og væske i form af vand, der skal drikkes af en kop. Hvis hun ammes mere end 3 gange i døgnet, så er der en risiko for at mælken fylder for meget og at hun således ikke spiser nok rigtig mad.

Derudover er det super vigtigt, at din datter nu tilbydes mad i stykker, mad med mere bid, mad der tager udgangspunkt i den mad I voksne spiser. Hun skal igang med familiemaden og det er super vigtigt at få introduceres så meget forskelligt for hende som muligt. Hvis du ikke får gjort dette nu, så bliver det meget svært at lære hende at spise ... Hendes naturlige lyst til at smage og putte i munden forsvinder meget hurtigt, så hvis hun ikke lærer at spise imens hun har lyst til at spise og smage - ja så er det svært at rette op på ...

En dagsplan til et barn på 9 måneder ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød (lavet med mælk og fedtstof), vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos ...


Annonce

... (jerntilskud gives dagligt), vand af kop.

Formiddagslur - sover ca 45 minutter og skal ikke ammes først

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, torskerogn, makrel eller lignende, suppleres med kogte pastaskruer, stykker af frikadelle mv. Og må stadig også meget gerne suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, så du er sikker på at hun får mad nok. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30, sover her gerne et par timer

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, kan nu tilbydes lidt tykmælk med rugbrødsdrys, kan også i stedet få lidt flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.

Skal ikke ammes om eftermiddagen


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter som lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), lakselasagne, farsbrød, fiskefilet, laks fra ovnen osv. Der gives mad i stykker, mad hun selv kan sidde med i hånden, og også stadig mos. Vand af kop.

Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften ELLER en gang i løbet af natten: Ammes x 1

Så ammemælk kan ikke erstatte fastere føde, men det kan gives i stedet for sødmælk og dermed sikre hendes behov for f.eks. kalk. Men rigtig mad, - det skal hun altså have. Og planen viser hvad hendes reelle behov egentlig er ...

Det vil være naturligt at hun spiser mere rigtig mad, hvis du får skruet amningerne ned - når hun lige nu kun spiser få hapsere, så er det fordi du ammer for meget :) Og så vil jeg lige slutte af med at sige, at det er rigtigt at man hører mange forskellige ting, men du råd du får fra mig, følger sundhedsstyrelsen og fødevarestyrelsen.

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mad på dåse til baby

Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Opstart med mad

Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mælkeforvirring - komælk til baby

Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce