Annonce

Annonce

Svar: Vågner flere gange om natten (og en opdatering...)


28. februar 2011

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tusind tak for din tilbagemelding, hvor er det dejligt at høre, at lillepigen er hypermobil - det er da noget helt andet, end den "hjerneskade" I ellers havde fået slynget ud ...

Der er ingen tvivl om at der sker rigtig meget med jeres datter udviklingsmæssigt lige nu og det på flere planer. Og det er præcis som du skriver, rigtigt frustrerende for hende, at hun mentalt er ret godt med og forstår rigtig mange ting, men motorisk ikke kan følge med. Kroppen vil ikke som hovedet vil, hvis man kan sige det sådan og det påvirker naturligvis hendes temperament og gør hende også ked af det, frustreret og fortvivlet ...

Alt hvad hun oplever om dagen skal bearbejdes i drømme og hun oplever rigtig meget. Hun oplever børn som skubber, tager legetøjet fra hende, nogle børn bider i denne alder - og hun oplever at de kan gå væk og det kan hun ikke. Hun oplever lyde, støj, larm i løbet af dagen, børn der råber, skriger, griner osv. og det skal hun naturligt også kunne kapere - men det er klart sværere når man ikke er i stand til at trække sig og finde et mere roligt hjørne ...

Hun har også en stor motorisk uro i kroppen, man kan næsten forestille sig, hvor meget det må sitre i de små ben, hvor svært det må være at finde ro og slappe af. Samtidig øver hun sig motorisk i at kravle, rejse sig også og dette øver hun ikke kun om dagen, når hun er vågen, hun øver det også når hun sover. Derfor får hun lagt sig i stillinger som hun ikke mestrer at komme væk fra og vågner fordi hun ligger forkert og har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt igen og komme videre i søvnen.

Der er altså alt mulig grund til at hun sover dårligt om natten og naturligt har svært ved at finde ro, vågner, græder og har brug for at mærke at I er der og har brug for jeres hjælp til at komme videre i søvnen.

Derudover er det naturligvis også vigtigt at hun har en rytme om dagen, som sikrer hende mad og mælk nok og samtidig også en god middagslur midt på dagen.

Jeg vil derfor lige sende dig en plan for dagen som den kan se ud:

Morgen: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag: bolle med smør, ost, frisk ...


Annonce

... frugt, vand af kop.

Frokost: Rugbrød med kød og fiskepålæg, kogte grøntsager, kogte pastaskruer, ris eller ligende. Gerne rejer ,muslinger, hårdkogt æg osv. Hun må også meget gerne få varm mad til frokost, det er rigtig fint.

Middagslur

Eftermiddag: Bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk, ymer eller andet surmælksprodukt med rugbrødsdrys, mysli, revne æbler eller lignende. Vand af kop.

Før aftensmad: En råkost bestående af revne gulerødder, revet spidskål, revet æble, lidt rosiner, stykker af appelsin eller ananas eller lignende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Helt almindelig børnevenlig mad. Letmælk af kop

Tilbydes godnatgrød og puttes til natten med godnathistorie og en snak om dagen, så nogle af alle oplevelserne bliver bearbejdet.

Mad vi indtager har betydning for vores søvn og søvnen kvalitet. Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Derfor skal disse fødevare indgå som en helt naturlig del af en dagsplan og jeg tænker at min plan for dagen, måske kan vise jer hvor I kan indføre lidt ekstra eller anden mad, som på sigt således også kan påvirke til bedre søvn :)

Når hun vågner sen aften eller i løbet af natten, så er det fint at forsøge at hjælpe hende videre i søvnen igen, så hun lærer at sove i sin seng. Hvis hun kun vil ind til jer, fordi hun har brug for trygheden og nærhed, så må hun komme det. Men forsøg så at få hende tilbage til egen seng igen. Hun kan sandsynligvis godt sove videre, og registrerer ikke at hun flyttes og det at hun begynder både at blive puttet i sin seng og også vågner i sin egen seng om morgenen, kan have positiv effekt på at hun også begynder at kunne sove i sin seng hele natten :)

Jeg håber at I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce