Svar: Ikke vild med vuggestue-konceptet
Kære Anne
Undersøgelser viser, at det er en enorm stressbelastning for børn at blive kørt ind i institution og hvis man måler mængden af stresshormon før og efter indkøring, så vil mængden være normal inden, men stærkt forhøjet over 2 måneder efter ...
Jeg har derfor en helt klar formodning om at det for jeres datter er meget stressende at blive afleveret og at det måske også er netop "stress", der gør at hun ikke kan overgive sig til søvnen, ikke kan finde ud af at sove.
Man kan naturligvis overveje hvor lang tid hun kan holde til dette og om dagpleje ville være bedre. I fortæller dog, at I som forældre kender stedet rigtig godt, storebror har gået der, I er glade for og trygge ved pædagogerne osv. og det lyder umiddelbart som et sted, der er værd at satse på. At give hende et nyt skift, vil sandsynligvis ikke gøre hende mindre stresset ...
Så hvordan kan man minimere den stress, som jeg skønner hun lige nu har i kroppen? Min tanke er, at det er vigtigt ikke at presse hende til at sove, hvis hun tydeligvis ikke er parat. Der er absolut ingen grund til at kæmpe med hende i 2 timer!! Det gør kun tingene værre. Hvis hun ikke kan sove, så må hun op af sengen, sættes ved bordet, få lidt at spise, så må hun have lov til at lege lidt, eller måske bare have lov til at sidde på skødet og falde til ro. Igen pres om søvn, men derimod bare få lov til at finde roen. Man er nødt til at prioritere, at hun lige nu har brug for bare at "sidde hos".
Fysisk kontakt og nærhed er vigtigt. Hun skal føle sig holdt om og det vil være rigtig godt, hvis pædagogerne nusser hende lidt og måske også kilder hende - det at få hende til at trine, få hende til at løsne op og give slip, vil også minimere den stress jeg tror hun har. Det må I også meget gerne gøre hjemme, give hende masser af kontakt, massage og kærtegn - men også forsøge at få hende til at grine.
Stress smitter, så jo mere hektisk der er omkring hende, jo mere hektisk hverdagen er generelt, jo værre vil det være for hende. Det er vigtigt at der er ro omkring hende, og det er vigtigt at I også hjemme sørger for ro, fordi det naturligt vil påvirke hende til at slappe mere af.
Derfor kan det også være en rigtig god idé, hvis du lige nu har mulighed for at afkorte hendes dage, så hun netop får mere ro og jeg synes det vil være fint, hvis du kan hente hende, så hun ikke skal opleve at græde ulykkeligt flere gange ...
... dagligt. Men så tiden hun er der, netop bliver noget hun kan overskue. Hun er jo stadig så lille, at hun ikke forstår hvor du er, hun kan ikke forholde sig til dig og aner ikke, at du kommer igen eller hvornår.
En anden mulighed er, at I forsøger i en periode at hun kun sover en lur dagligt. I stedet for at kæmpe med hende til formiddagsluren, så lad hende være vågen der, lad hende spise formiddagsmad, lad hende lege. Og put hende så til en længere middagslur, hvor efter du så kommer og henter hende. Det kan skåne hende for en masse ubehag, kun at blive puttet og skulle sove en gang og netop når hun tydeligt er træt nok ... og det vil samtidig give en rytme, hvor du ikke henter hende før hun har sovet i vuggestuen.
Det vil også være rigtig godt, hvis I kunne introducere en sovebamse eller lignende. Netop i 12-18 måneders alderen vil de fleste børn begynde at tage en sådan til sig og det vil netop kunne fungere som substitut for mor og far, så hun har noget trygt hos sig, også når I ikke er der.
Fordelen ved en putteklud eller sovebamse er, at det er hende der styrer behovet. Hun kan putte med den, nulre sin næse osv. når hun har behov for det - det kan hun ikke med jer eller pædagogerne og en bamse eller klud kan følge hende uanset om hun er hjemme eller i vuggestue, om I er der eller ej.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den skal indgå som en fast del af dagen, både være der som trøst, når hun er ked af det og også som putteting, når hun skal sove. Den skal bruges fast hele dagen igennem og skal stille og roligt erstatte jer og pædagogerne, så ingen af jer behøver at sidde hos hende, til hun sover helt, som hun lyder til at have brug for lige nu ...
Tag hende meget gerne med ud selv at vælge en bamse, det betyder ikke så meget, hvad det er for en - det der er vigtigt er, at hun selv viser interesse for en bestemt og ofte vil hun godt kunne signalere, hvis der er en i butikken, som hun synes særlig godt om :) Det er et forsøg værd.
I kan altså bibeholde jeres nuværende puttemåde, men prøv at få introduceret en bamse mere og mere og få behovet for jer trappet mere og mere ud. Lige nu, har hun dog tydeligt behov for at mærke jer og vide at I er der for hende og det er vigtigt at anerkende dette behov. Netop når hun er hjemme, skal hun have ekstra meget forældre-depot fyldt op, så der er noget at tære af, når I er adskilt :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder