Annonce

Annonce

Svar: Ikke vild med vuggestue-konceptet


23. februar 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Anne

Undersøgelser viser, at det er en enorm stressbelastning for børn at blive kørt ind i institution og hvis man måler mængden af stresshormon før og efter indkøring, så vil mængden være normal inden, men stærkt forhøjet over 2 måneder efter ...

Jeg har derfor en helt klar formodning om at det for jeres datter er meget stressende at blive afleveret og at det måske også er netop "stress", der gør at hun ikke kan overgive sig til søvnen, ikke kan finde ud af at sove.

Man kan naturligvis overveje hvor lang tid hun kan holde til dette og om dagpleje ville være bedre. I fortæller dog, at I som forældre kender stedet rigtig godt, storebror har gået der, I er glade for og trygge ved pædagogerne osv. og det lyder umiddelbart som et sted, der er værd at satse på. At give hende et nyt skift, vil sandsynligvis ikke gøre hende mindre stresset ...

Så hvordan kan man minimere den stress, som jeg skønner hun lige nu har i kroppen? Min tanke er, at det er vigtigt ikke at presse hende til at sove, hvis hun tydeligvis ikke er parat. Der er absolut ingen grund til at kæmpe med hende i 2 timer!! Det gør kun tingene værre. Hvis hun ikke kan sove, så må hun op af sengen, sættes ved bordet, få lidt at spise, så må hun have lov til at lege lidt, eller måske bare have lov til at sidde på skødet og falde til ro. Igen pres om søvn, men derimod bare få lov til at finde roen. Man er nødt til at prioritere, at hun lige nu har brug for bare at "sidde hos".

Fysisk kontakt og nærhed er vigtigt. Hun skal føle sig holdt om og det vil være rigtig godt, hvis pædagogerne nusser hende lidt og måske også kilder hende - det at få hende til at trine, få hende til at løsne op og give slip, vil også minimere den stress jeg tror hun har. Det må I også meget gerne gøre hjemme, give hende masser af kontakt, massage og kærtegn - men også forsøge at få hende til at grine.

Stress smitter, så jo mere hektisk der er omkring hende, jo mere hektisk hverdagen er generelt, jo værre vil det være for hende. Det er vigtigt at der er ro omkring hende, og det er vigtigt at I også hjemme sørger for ro, fordi det naturligt vil påvirke hende til at slappe mere af.

Derfor kan det også være en rigtig god idé, hvis du lige nu har mulighed for at afkorte hendes dage, så hun netop får mere ro og jeg synes det vil være fint, hvis du kan hente hende, så hun ikke skal opleve at græde ulykkeligt flere gange ...


Annonce

... dagligt. Men så tiden hun er der, netop bliver noget hun kan overskue. Hun er jo stadig så lille, at hun ikke forstår hvor du er, hun kan ikke forholde sig til dig og aner ikke, at du kommer igen eller hvornår.

En anden mulighed er, at I forsøger i en periode at hun kun sover en lur dagligt. I stedet for at kæmpe med hende til formiddagsluren, så lad hende være vågen der, lad hende spise formiddagsmad, lad hende lege. Og put hende så til en længere middagslur, hvor efter du så kommer og henter hende. Det kan skåne hende for en masse ubehag, kun at blive puttet og skulle sove en gang og netop når hun tydeligt er træt nok ... og det vil samtidig give en rytme, hvor du ikke henter hende før hun har sovet i vuggestuen.

Det vil også være rigtig godt, hvis I kunne introducere en sovebamse eller lignende. Netop i 12-18 måneders alderen vil de fleste børn begynde at tage en sådan til sig og det vil netop kunne fungere som substitut for mor og far, så hun har noget trygt hos sig, også når I ikke er der.

Fordelen ved en putteklud eller sovebamse er, at det er hende der styrer behovet. Hun kan putte med den, nulre sin næse osv. når hun har behov for det - det kan hun ikke med jer eller pædagogerne og en bamse eller klud kan følge hende uanset om hun er hjemme eller i vuggestue, om I er der eller ej.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Den skal indgå som en fast del af dagen, både være der som trøst, når hun er ked af det og også som putteting, når hun skal sove. Den skal bruges fast hele dagen igennem og skal stille og roligt erstatte jer og pædagogerne, så ingen af jer behøver at sidde hos hende, til hun sover helt, som hun lyder til at have brug for lige nu ...

Tag hende meget gerne med ud selv at vælge en bamse, det betyder ikke så meget, hvad det er for en - det der er vigtigt er, at hun selv viser interesse for en bestemt og ofte vil hun godt kunne signalere, hvis der er en i butikken, som hun synes særlig godt om :) Det er et forsøg værd.

I kan altså bibeholde jeres nuværende puttemåde, men prøv at få introduceret en bamse mere og mere og få behovet for jer trappet mere og mere ud. Lige nu, har hun dog tydeligt behov for at mærke jer og vide at I er der for hende og det er vigtigt at anerkende dette behov. Netop når hun er hjemme, skal hun have ekstra meget forældre-depot fyldt op, så der er noget at tære af, når I er adskilt :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce