Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove og taktil skyhed


22. februar 2011

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle

Jeg kan se på dine tidligere breve, at din datter er født lidt før tid og det kan naturligvis ikke udelukkes, at hun kan have lidt problemer med følesansen, det der også kaldes taktil skyhed. Børn der har problemer med dette vil ofte reagere negativt på berøring - ikke kun dyne eller tøj der lægges på kroppen, men også kærtegn og let berøring af huden. Kærlige hænder, kys og knus kan for disse børn virke ubehageligt.

De kan dog ofte godt acceptere berøring, hvis de selv tager initiativet, eller hvis den berøring man giver ikke er kærtegn og bløde strøg, men snarere tryk og lidt hårdere massage, brydekampe og lignende - altså berøring der er lidt voldsommere.

Nogle børn har, som du skriver, glæde af en kugledyne, men måske skulle I få en privatpraktiserende ergoterapeut til at se på jeres datter først. Han/hun vil kunne give en vurdering af, hvorvidt jeres datter har problemer med taktil skyhed, eller sansemæssige problemer generelt og hvad det vil være hensigtsmæssigt at gøre ved det.

Når alt dette er sagt, så har Frederikke jo også en alder lige nu, hvor hun naturligt begynder at vægre sig mod at sove. Hun forstår godt nu, at I ikke går fra hende, men stadig er der og hun bliver naturligt mere og mere bevidst om at I er i stuen og hun er på værelset. Hun begynder at få lidt fornemmelse for at I sidder og hygger jer og når hun lægges på værelset, så er hun ikke en del af dette, tværtimod. I hygger, læser bog og når I så putter hende i seng, så stopper det hyggelige, det rare og I går. Det protesterer hun naturligt imod.

Det er også vigtigt at I er opmærksomme på om hun kommer i seng til rette tid, så hun er træt og parat til at sove, når hun puttes. De fleste børn vil i jeres datters alder, have brug for at sove ca. 13½ time i døgnet. Ofte fordelt sådan, at hun sover en lur dagligt på måske 2½ time og nattesøvn på 11 timer. Det vil sige at hun sover f.eks. fra 12-14.30 og kommer i seng kl. 20 og vågner kl. 7. Sover ...


Annonce

... hun mere om dagen, vil hendes nattesøvn naturligt være kortere og omvendt.

Det er vigtigt at hun falder i søvn i sin seng og forbinder sengen med stedet, hvor hun skal sove. Det er vigtigt at hun er tryg ved at blive lagt i sin seng og forbinder det at blive puttet med noget rart. Det vil være rigtig godt med en puttebamse med den alder hun har nu, den vil være tryghedsgivende for hende det næste lange stykke tid frem, hvis hun ikke allerede har en sovebamse, så lad hende være med til at vælge en.

Hun må godt ligge og tumle rundt i sin seng, kigge i en bog, synge en sang, pille i sit hår, rejse sig, vende sig osv. det er helt okay, hvis hun har brug for at gøre sådanne ting før hun er parat til at overgive sig til søvnen. Men hun skal ikke ligge og være ked af det. Så skal hun enten puttes senere eller I skal sidde hos hende og berolige hende, til hun sover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En måde at imødekomme hendes behov for jeres nærhed og følelse af ikke at være alene og samtidig også holde fast i at det er sengetid nu og at hun skal være i sin seng - er at stille sig og lave noget praktisk. Hun er naturligt tryghedssøgende og har brug for at vide at du er der for hende, og derfor kan det være en god idé at læse godnathistorie og så gå - men stadig være i nærheden og f.eks. stryge tøj eller lægge tøj sammen.

Det at lave noget praktisk vil signalere at du har noget kedeligt der skal laves, når din datter sover. Hun skal ligesom finde ud af, at der ikke sker noget sjovt, når hun er lagt i seng, så hun kan ligeså godt lægge sig til at sove. Du kan stå på værelset eller lige ved døren ud til gangen, så hun stadig kan se dig og høre dig. Tal med hende "mor er lige her, sove nu, nat-nat" eller lignede, så hun hele tiden føler at du er der, men også forstår at det er sengetid.

Du kan på min dvd "Sådan sover dit barn" se filmen om Smilla på 17 måneder, der netop skal lære at sove i sin seng.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce