Annonce

Annonce

Svar: Bøvl om aftenen og sovevaner


22. februar 2011

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Leah´s Mor

Velkommen tilbage og rigtig mange gange tillykke med lillesøster, det lyder som om at I har fået en anden start denne gang og det er rigtig dejligt.

Det er også dejligt at høre, at du er igang med at læse min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" i den vil du sandsynligvis finde svar på flere af de spørgsmål du stiller mig idag - blandt andet, at det stadig er begrænset, hvor meget rutine du kan forvente og at det faktisk er super flot, at lillepigen allerede har den rytme hun har:)

Det du måske skal arbejde lidt på er, at du konsekvent ammer hende inden hun skal sove, så hun er fyldt rigtig godt op med mælk i maven. Det kan godt være at hun er ved at være så stor nu, at hun har brug for også at få din mælkeproduktion sat lidt op og det kan derfor være en god idé at du ammer hende af to omgang, gerne med en skiftning ind imellem. Det kan være ved at amme fra det ene bryst, skifte hende, svøbe hende og så amme hende igen, hvorefter hun så skal puttes. Det kan også være rigtig fint at amme fra det ene bryst, når hun vågner efter en lang lur og så amme fra modsatte bryst inden hun skal sove igen.

Det vil også være rigtig godt netop at svøbe hende, så hun hjælpes til fysisk ro og bliver skærmet og hjulpet til bedre at overgive sig til søvnen. Stil hendes afsides, når hun skal sove. Det vil sige stil liften i soveværelset eller læg hende i barnevognen, så hun ligger køligt og lidt væk fra uroen, - storebror skal også have lov til at være der og med den alder lillesøster har, kan hun ikke lukke lyde ude. Det betyder at hun hører alt.

Vi andre kan, hvis vi hører f.eks. radio synge med på en sang, men så kommer der lidt snak som vi ikke hører og så kommer der noget igen vi hører. Den evne til at lukke til og fra har jeres lille pige ikke og for at give hende ro og hjælpe hende med at sove godt, så vil det være fint at du en gang imellem stiller hende 'lidt afsides'.

Når hun bliver overtræt sidst på dagen, så er det sandsynligvis fordi hun der allerede er fyldt rigtig godt op med indtryk fra hele dagen og samtidig kommer storebror og far hjem, I har en masse praktisk der skal laves, tv´et kører osv. og det bliver for meget for hende. Samtidig så sker der ofte også det, at I naturligt forsøger 117 ting for at få hende til at falde til ro. Hun kommer over til mor, så til far, så prøver han med en rangle, lægger hende i liften, op igen, på puslebordet, tjekker bleen, tilbage til mor, prøver med brystet, storebror forsøger med en sut, prøver at hjælpe, op til far, tilbage til mor osv. Alt naturligvis for at få ro på, men det eneste I gør er faktisk at tilføre endnu flere ...


Annonce

... stimuli, som faktisk er det hun protesterer imod og reagerer på.

Derfor er det bedste man ofte kan gøre her, at svøbe hende, lægge sig med hende i soveværelset, prøve at amme hende liggende, for nedrullede gardiner, i et mørkt rum og på den måde få lidt ro på ...

Hvornår hun skal puttes til natten afhænger helt af hvor sent hun står op af sin sidste lur og på nuværende tidspunkt er der ikke faste regler. Du kan dog gå ud fra at hun har brug for ca. 15-16 timers søvn i døgnet. Det kan meget vel være fordelt sådan, at hun sover 10 timer om natten og 5½ time om dagen, fordelt på 2-3 lure, nogle gange 4 små lure.

Det kan være en god idé at du ammer hende og derefter lægger hende i lift eller i egen seng, hvor hun så sover videre til hun har brug for bryst igen. Dette især af hensyn til risikoen for vuggedød. Det anbefales at sove i samme rum, men så vidt muligt ikke i samme seng ... Dårlige vaner kan man dog ikke tale om endnu og hun kan ikke forkæles med for meget kærlighed og fysisk kontakt og nærhed :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når hun græder ved brystet, så kan det skyldes flere ting. Prøv at tage hende fra, og læg hende modsat til. Så hun starter med at spise i den traditionelle stilling, hvor hun ligger i dine arme og når hun så slipper, tager fat, slipper, så tag hende og drej hende rundt, så hun ligger til samme bryst, men i tvillingestillingen. Det vil sige med hovedet ved brystet og kroppen ud under din arm. Det kan gøre at hun måske tager fat og spiser lidt mere.

Det kan også være at hun har brug for en pause, så tag hende op, snak lidt med hende og læg hende til, når hun atter viser sig parat :)

At afføringen ændrer sig er helt normalt. Indtil børn er ca 8 uger gamle, vil afføringerne være gule og det er helt normalt at børn der ammes har meget tynde afføringer. Herefter får ca 1/3 af børnene grønne afføringer og når barnet begynder med skemad, skifter afføringerne farve til mere brun og konsistensen bliver naturligt mere fast. Farven afhænger dels af hvad barnet får at spise og hvad bakterieflora barnet har i mave og tarm. F.eks. er bakterien laktobacillus bifidus dominerende hos brysternærede børn. Den grønne farve skyldes første og fremmest galdefarvestoffer der omdannes af bakterier og dermed bliver afføringen grøn.

Modermælk indeholder en del æggehvidestoffer og sukkerstoffer, som virker "osmotisk aktive" - det vil sige at de holder på vandet. Derfor vil børn der ammes have naturligt tyndere afføringer. Samtidig vil ammede børn ofte også have en højere forekomst af motilin der fremme peristaltikken og dermed altså hyppigere afføringer.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce