Brev:
Bøvl om aftenen og sovevaner
Hej Helen.
Jeg skriver nu til dig igen ang. Vores datter som er 10 uger, snart 11 uger gammel. Jeg har brugt dig meget fra da min søn blev født også, hvor du var en stor hjælp for os.
Min datter blev født 5 dage over tid ved normal fødsel. Hun vejede 3710 gram og målte 52 cm ved fødslen. Sidst hun blev vejet er 14 dage siden, hvor hun vejede 5350 gram og målte 61 cm. Jeg ammer stadig og amningen har bare kørt fra dag 1 denne gang, så det er bare super.
Hun har faktisk været rigtig nem fra starten og en glad og tilfreds pige, som gav os det første bevidste smil bare 3 uger gammel :-) - noget helt andet end vores søn, som dengang var lidt for tidligt født, som først smilte da han var 8 uger gammel.
Hun er en pige der vil fremad og vender allerede rundt på siden (kun den ene forløbig) og har fundet sine hænder og rækker ud efter legetøjet og forsøger at gribe.
Men vi bøvler meget med hende om aftenen og hun sover tit meget uroligt. Vi vil gerne give hende gode sovevaner fra start, da vi har døjet med vores søn (som stadig vågner et par gange om natten (han er næsten 3 år nu)). Vi vil også gerne lærer hende, at hun skal lære at sove selv.
Jeg vil derfor gerne have dit råd til, hvordan vi bedst gør dette og om du kan give et godt råd til en rytme, som gør at vi ikke skal bøvle med hende hver aften.
Hun har faktisk haft en okay rytme indtil nu, selvom hun ikke er ældre.
Sådan ser vores dag nogenlunde ud:
Ca. kl. 07.00 vågner hun – nogle dage bliver hun ammet (alt afhængig af hvornår hun sidst har spist) andre står vi op og begynder dagen, får tøj på og leger, ligger på maven, ligger under uro osv.
Ca. kl. 08.00 bliver hun puttet indenfor i liften – sover ca. 1 time, hvor efter hun igen er vågen 1 time til 1½.
Ca. ved 9.30-10 tiden bliver hun puttet udenfor i barnevognen (hun bliver ammet inden, med mindre hun har spist ved 8 eller 9 tiden), hvor hun sover ca. 3 timer hver gang – nogle dage skal jeg ud og give hende sutten og vugge hende lidt en 2-3 gange
Ca. kl. 13.00-13.30 vågner hun og skal ammes med det samme og så er hun vågen igen, hvor vi leger, ligger på maven og ligger under uro. (jeg ammer ca. 7 min på det éne bryst, skifter hende, tilbyder hende det samme bryst igen, hvor hun så spiser et par minutter mere, hvis hun ikke virker tilpas, eller ...
... hvis hun begynder at slippe, tage fat, slippe tage fat (hvorfor gør hun dette? ), tilbyder jeg hende det andet bryst, hvor hun spiser ca. 5 min.
Ca. kl. 14.30-15.00 bliver hun igen puttet ud i barnevognen, hvor hun igen sover 2-3 timer, står op ved 17-18 tiden bliver ammet, skiftet, ammet.
Så er det at det hele begynder at gå lidt skævt. Vores dreng er jo kommet hjem (16.30), vi skal have lavet mad, aktivere ham, have ham i bad og puttet ved 19.30 tiden. Hun er vågen her, men når hun så har været vågen et par timer, kan hun kun ammes i søvn og sover måske kun 15 min. På arm ved mig – hvis vi ligger hende i liften våger hun ellers går der 15 min så vågner hun selv.
Hun virker overtræt, kan kun gås med, vil være oppe, nogle gang utrøstelig. Kan overhovedet ikke ligger hende fra mig, for så er hun dybt ulykkelig. Klokken bliver tit 22.00 -23.00 før hun falder til ro, mest fordi jeg ammer hende i søvn, ved at tilbyde hende begge bryster i ca. 10. min på hver (skal lige siges, at det er som om hun skal ammes hver time fra hendes sidste lur til kl. 22-23) Nogle gange er det dog lykkes mig, hvis hun virker sådan okay mæt, at lægge hende i liften og hun sover til natten.
Hvornår skal jeg egentlig putte hende til natten – hvornår er bedst? Hvor mange vågen timer har de i denne alder? Sover hun for meget om dagen?
Alt efter hvornår hun falder i søvn spiser hun kun 1-2 gange om natten, så det er rent luksus i forhold til Benjamin :-)
Jeg har hende dog for det meste i sengen sammen med mig, det er ikke altid jeg orker at lægge hende tilbage i liften – tror du jeg skal til at vende hende af med at sove hos mig om natten eller er hun stadig for lille til at få vaner?
Et andet spørgsmål er, at hun nogle gange, når hun har spist græder, gør sig helt stiv i kroppen. Hun gør det også nogle gang hvor hun ikke lige har spist, men hvor hun er ked af det. Tror du det er fordi hun har ondt i maven? Hun kommer af med afføring ca. hver anden dag, men de sidste 2 dage har hun kommet af med noget 2-3 gange om dagen. Og lidt tyndt er det også?
Jeg håber ikke at mine spørgsmål til dig virker for uoverskuelige og at du kan hjælpe mig med at give svar.
For resten har jeg lige købt din bog, som jeg er ved at læse – så der finder jeg nok også nogle svar. :-)
Venlig hilsen
Leah´s Mor :-)
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
26. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Græder sig selv i søvn om aftenen
Hej Helen, Så skriver jeg igen .. Efter mit sidste brev er min datter...
4. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Dagsrytme for baby på tre måneder
Kære Helen. Først og fremmest mange tak for din gode postkasse. Det er...
1. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Hej. Jeg har en datter på 3 måneder. Jeg kan simpelthen kun få hende til at...
Viden om børn:
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.