Svar: Mad og mælk - 9 mdr.
Kære Camilla
Hvor dejligt at din datter nu har taget flasken til sig :)
Det gør for det første at du har fuldstændig styr på, hvor meget mælk hun drikker og derudover, kan du stadig have hende i din favn - og så oplever du tilmed at hun nu også sover bedre - dejligt! :)
Det er meget passende med 3 flasker dagligt i 8-9 måneders alderen og de tre flasker vil ofte ligge meget fint inden middagslur, aften og sen aften. Meget som du faktisk fortæller :) Indtaget ligger på ca. 600ml og derudover får hun også mælk i sin mad, hun får ost, sovs osv. som også giver hende ekstra kalk. Væskebehovet skal derudover dækkes af vand af kop, som hun tilbydes til alle måltider og ind imellem som tørstslukker :)
Når hun bliver 10 måneder, vil det være passende at skære ned, så hun får 2 flasker dagligt, ialt 400 ml, så er hendes behov for jern dækket til hun bliver et år. Stadig bruges der også mælk i maden og hun må også gerne få et surmælksprodukt som f.eks. tykmælk eller neutral sødmælksyoghurt om eftermiddagen.
En plan for dagen ser således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af ...
... kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere eller andet fiberholdigt brød med smørbart pålæg gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, tun, rognguf eller lignende. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, en portion tykmælk med revne æbler, banan, rugbrødsdrys eller lignende, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18-18.30: Mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk grøntsager, sovs. Maden tager udgangspunkt i jeres mad, det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne med kød eller laks, frikadeller, hamburgerryg, fiskefilet osv. Der skal være mad i stykker og moset mad, og mad hun selv kan sidde med i hånden. Vand af kop.
Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 24: Flaske
Håber ovenstående hjælper videre på vej, det lyder som om at I er kommet ind i en rigtig god rytme nu :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder