Brev:
Hvad gør vi for at hun får en mere sammenhængende søvn?
Kære Helen.
Jeg har lige endnu et par spørgsmål om urolig søvn om natten med mange opvågninger. Nu bare uden amning da jeg er stoppet efter hun ikke rigtig gad den ene ammetår der var tilbage før putning.
Min datter er nu lige knap 12 måneder. Hun går ikke endnu, men rejser sig ved alt og går rundt ved sofa/bord, skubber rundt med stole osv. Vil også meget gerne gå rundt med os i hænderne og sætter sig så ned og kravler når det bliver for meget. Hun er en meget glad og rolig (aktiv osv. men egentlig ret roligt temperament synes vi). Derfor er det også ekstra hårdt for os at hun er så ked af det om natten. Her vågner hun nemlig mange gange og er ked af det med det samme (sætter i et skrig lige i det hun vågner). Hun ligger aldrig bare og roder lidt rundt og kan ikke sove videre af sig selv efter opvågningerne.
Vi er opmærksomme på at vi formentlig har skabt en dårlig søvnassociation ved at tage hende op og vugge hende indtil hun er faldet til ro og så lægge hende ned i sengen igen. For det resulterer efterhånden i at hun efter 1-5 minutter igen græder hjerteskærende og kun falder til ro ved at komme op og blive båret lidt rundt. Indimellem vrider hun sig og virker til gerne at ville ned og ligge og når det lader sig gøre sover hun typisk 1-3 timer før hun vågner igen.
Vi prøver også at lade hende ligge i sengen og trøste ved at stryge på ryggen eller bare have en hånd på hende. Ofte græder hun bare mere og mere sådan eller også falder hun til ro og i det øjeblik vi stopper med at nusse er hun helt vågen og ked igen :-(
Vi er bestemt ikke gode til at ...
... håndtere hendes gråd og så helst at hun kunne blive lagt i sin seng, nusset lidt, vende sig om på siden og sove selv (drømmescenarie ikk’ :-)
Jeg er selv inde på at det handler om at hun skal lære at falde i søvn i sengen af sig selv uden vores hjælp (vi skal selvfølgelig være der for hende osv., men ikke som nu bære, nusse og vugge hende i søvn…). Min mand er dog ikke så vild med ideen om at hun skal ind i sengen vågen og måske bruge lang tid på at falde til ro og græde af flere omgange inden – og det er lidt der vi er nu.
Hvad gør vi for at hun får en mere sammenhængende søvn? Er nogen børn bare meget sensitive og sover så let at de vågner når de har været gennem søvnfaserne? (Der er altid gået 45 min eller 1½ times intervaller når hun vågner…).
Vi er også inde på om det kan være noget natteskræk (som jeg har set du har skrevet til en anden mor). Dette fordi hun vågner med et skrig hver gang frem til kl 2 hvorefter opvågningerne er mere rolige men stadig med de nævnte intervaller…
Vi følger i store træk de planer for dagen som du skriver til børn i hendes alder (dog tager hun den lange lur om formiddagen 1½-2½ time og kun 45 min om eftermiddagen - Hvilket jeg tænker er fordi hun er træt efter nattens opvågninger :-(
Hun spiser ok i løbet af dagen og får 3 mellemmåltider og får også godnatgrød hvor vi kan se hun spiser mere, hvis der ikke er røget så meget aftensmad indenbords. Det er typisk aftensmaden hun spiser mindst af – kan det være det der spiller ind om natten og hvordan ændrer vi det?
Vi ser frem til at læse dit svar.
Kærlig hilsen
Tina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.