Annonce

Annonce

Svar: Græder kort efter putning og undgå en natamning


21. februar 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Der sker udviklingsmæssigt meget med jeres dreng lige nu og han bliver naturligt mere og mere bevidst om verden. Han begynder også at bruge sig selv mere motorisk og kan trille omkring - men han har naturligt stadig svært ved at få sig lagt rigtig igen om natten, når han har fået drejet sig eller skubbet sig rundt i sengen.

Derfor vil børn i denne alder ofte drømme mere og de vil ofte også have brug for hjælp til stillingsskift, de kan altså vågne græde fordi de drømmer, ligesom de kan vågne og græde, fordi de har brug for at blive lagt om på den anden side, få dynen omkring sig og på den måde blive lullet videre i søvnen.

Du skal være opmærksom på når du putter ham, at du efter amning om aftenen får ham lagt ned i sin seng, inden han falder i søvn i dine arme. Ellers sker der det, at han efter lidt tid, hvor han skifter søvnfase, registrerer at han ikke ligger hvor han faldt i søvn og derfor græder og vågner yderligere op - indtil han kommer i din favn igen. Det er derfor vigtigt at han lige når at registrere, hvor du putter ham, for at han kan sove videre i sin seng.

Det vil også være en rigtig god idé at koble hans sut til en sutteklud, som han har hos dig også når han ammes og som så følger ham fra din favn og ned i sengen, når han puttes. På den måde er lidt stadig som da han faldt i søvn og det kan gøre ham ekstra tryg og rolig.

Derudover vil det være rigtig godt at lulle ham til ro i sengen, som du også forsøger nu. Du kan overveje at købe "brio-bedrockers" som du kan montere på sengens ben, så du kan vippe sengen lidt og på den måde måske give ham lidt mere ro - og ikke længere behøver tage ham ...


Annonce

... op.

Med hensyn til at komme væk fra amningen om natten, så er det nødvendigt at han får både mad og mælk nok dagen igennem og derfor er du nødt til at få ham igang med skemaden. Hvis han ikke spiser nok om dagen, vil han naturligt søge sit behov ekstra om natten.

MEN, når det er sagt, så er det jo også vigtigt at skære lidt ned for mælkeindtaget om natten for at give mere plads til skemad og mælk om dagen ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du ikke kan få ham videre i søvnen uden at amme ham, så må du gøre det, men det vil være rigtig godt at du kun giver ham brystet, lade ham die og finde roen, men brystvorten skal så lirkes ud af munden på ham og så skal putteklud, kærtegn eller lignende sættes i stedet. Behovet for bryst gøres mindre og mindre og du skal altså bevidst arbejde på at fjerne brystet og få ham til at acceptere en anden og ny måde at finde roen på.

Netop at tage ham over i din seng, tilbyde brystet, lirke brystvorten ud af munden på ham og igen og igen berolige på ny måde kan være en god løsning for jer, hvis du vil undgå for meget gråd og ulykkelighed. I starten vil han søge brystet igen, så får han det, finder roen, men så lirker du brystet ud af munden igen - gentag igen og igen, sæt kærtegn osv. i stedet og lær ham på den måde at kunne undvære brystet og nøjes med din nærhed.

Pas i øvrigt på ikke konsekvent at give sutten hver gang han vågner, selvom han nu er glad for den. Det kan medføre det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor han vil søge efter sutten hele natten og forvente at du putter den i munden på ham ... kærtegn, klud og beroligende ord er bedre på sigt :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce