Annonce

Annonce

Svar: Vågner hver tredie time og vil ammes


21. februar 2011

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af alt hvad I har forsøgt og de udfordringer I står i ... :)

Der er flere ting I skal overveje og jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med jer.

For det første lyder det som om at jeres datter indtager størstedelen af sit væskebehov om natten. Det tyder altså på at hun ikke drikker nok om dagen og I skal naturligvis sikre jer, at hun får både mad og væske nok i dagtimerne, så hun ikke behøver søge det om natten.

Derudover skal I forsøge at skelne imellem om det er brystet jeres datter er afhængig af eller det er nærheden af mor eller jer forældre. Brystet er et reelt behov, hvis der er tale om behov for væske, men det lyder også som om at hun har brug for trygheden og nærheden og faktisk profiterer meget godt af at være i favn. I hvert fald lykkes det nogle gange at få hende til at sove videre, mod at I er der, netop giver hende nærheden ved at lade hende sove sammen med jer, berolige med ord osv. så sover hun igen.

Det er meget vigtigt at skelne imellem disse to ting, for nærhed, fysisk kontakt osv. kan sagtens gives uden at man behøver give bryst.

I skal også sørge for at jeres datter får en substitut for brystet. Det er dejligt, hvis hun kan nøjes med brystet inden putning, men sandsynligheden for det er lille. Hun er en meget bevidst lille pige og vil med den alder hun har, naturligt blive forvirret over, hvorfor hun nogle gange kan få lov og andre gange ikke kan. Hun kender jo ikke klokken og kan ikke forstå hvad der er bedst for hende - hun søger naturligt det, som har fungeret hidtil og som hun er glad for, nemlig brystet og I skal ikke regne med at hun selv vil vælge dette fra. Det er en beslutning I og især mor skal tage.

Det kan godt forsøges at bibeholde en enkelt amning og så holde fast i at hun ikke ammes yderligere, men får lov til at være tæt hos mor, blive holdt om osv. og på den måde får masser af nærhed og kontakt - men ingen bryst. Måske vil hun acceptere det, hvis der samtidig gives en anden tryghed, en substitut for brystet.

For det man normalt vil gøre, er at trappe amningen mere og mere ned, så hun tilbydes brystet korvarigt og samtidig får en puttebamse, putteklud eller kærtegnes på bestemt måde, - så søger hun brystet igen, får det kortvarigt samtidig med de nye putteting og så lirkes ...


Annonce

... brystet væk igen. Dette gentages hele tiden, så man tilsidst helt kan undvære brystet og sætte de nye rutiner i stedet.

Jeg kan ikke ud af dit brev helt tyde, om du når du har forsøgt denne metode har fået sat noget andet i stedet, men det er vigtigt.

I spørger til forskel på flaske og bryst - og ja i princippet er der ikke forskel, hun kan være uhensigtsmæssigt afhængig af begge dele. Der er dog den store forskel, at I jo bedre kan styre mængden af mælk i flasken, end mængden af mælk hun får af brystet. I kan af flasken skrue mere og mere ned for indholdet, I kan også erstatte mælken med vand, så hun kan drikke hvis hun er tørtig og hvis det ikke er det der er behovet, så må igen erstattes med jeres favn og nærhed - og ikke brystet ...

Flasken har også den fordel, at far jo kan give den og han forbindes naturligt ikke med amning og lugter ikke af mælk. Naturligvis frustrerende for jeres datter, hvis hun er afhængig af mors mælk, men stadig - er mor der ikke, er amning udelukket, så er sandsynligheden for at hun accepterer det hurtigere nogle gange større. Ingen garanti, men far har ret, det kan godt betyde noget at det er far som tager over og mor tager væk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Far og datter kan putte sammen i dobbeltsengen, hun kan ligge tæt med far præcis som hun plejer når hun ammes af mor. Hun kan få det næsten som hun plejer, men det er far og ikke mor.

Undgå gråd kan I sandsynligvis ikke helt, men det er vel også okay at hun græder og protesterer lidt, når det hun kender og har fået de sidste 14 måneder, tages fra hende. Det er jo noget hun ikke forstår og derfor reagerer naturligt på. Men der vil jo ikke være tale om gråd som ikke reageres på, for hun vil jo stadig blive holdt om og I (eller far) vil jo stadig være der for hende, berolige, betrygge og netop vise hende at I kan bevare roen, når verden for hende er kaos. Netop vise hende, at I godt kan rumme det, selvom verden lige nu er svær for hende ...

Med hensyn til tidperspektiv, så siger man at de fleste vil kunne mærke en ændring efter 3 nætter. Ikke at problemet er løst der og barnet bare sover igennem, men man vil kunne mærke at hun begynder at kunne sove uden brystet, at hun begynder at få nye vaner og rutiner og accepterer at komme videre i søvnen på en anden måde.

Håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce