Svar: Krydderier og krydderurter
Kære Sophias mor
Tillykke med din lille datter og velkommen til :)
Du må gerne give din datter almindelige milde krydderier som løg, timian, oregano, mild karry osv. Så hvis du f.eks. laver en kødsovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomatsovs krydret med lidt af ovenstående, må hun gerne få det. Hun må også gerne få f.eks. boller i karry, og du må gerne give hende indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt farsbrød eller andet, som du også selv kunne tænkes at spise.
På den måde kan hendes mad fint tage udgangspunkt i din mad. Det er ud over at være praktisk også en rigtig god måde at lære hende at spise varieret på og netop vænne sig til forskellig smag og konsistens.
Salt må hun ikke få for meget af og det vil være godt at du undlader salt i maden og i stedet bruger bordsalt. Faktisk kan det være rigtig godt netop at krydre med andet end salt, hvilket man ofte sagtens vil kunne :) Det er bedst at bruge tørrede krydderier.
Bruger du friske krydderurter skal du være særligt opmærksom. På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.
'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog ...
... gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.
Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad, men al restemad med grønt drys skal kasseres.
Med hensyn til amningen om formiddagen, så lyder det som om at hun ikke helt er klar til at undvære denne endnu og det er meget fint, at du bibeholder den lidt. Hun er jo født lidt før tid og du må gerne korrigere 2-3 uger i forhold til hendes alder - både hvad angår introduktion af fødevarer, konsistens, nedtrapning af amning osv. Hun kan godt have brug for mere tid og det skal hun have lov til :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det samme gælder hendes sovetid. Lige nu skal du lade hende sove, når hun viser behov og det er meget fint, det du fortæller. Hun lægger sig til at sove uden større problemer, hun virker tryg og rolig og du rammer puttetidspunktet meget fint.
At hun reagerer overfor lyde og virker ekstra lydfølsom kan meget vel være en reaktion på at hun er født for tidligt. Det vil være helt normalt. Det er sandsynligvis noget hun vokser fra og mon ikke at den lyse tid, som vi forhåbentlig snart går i mødre, det bedre vejr, fuglenes kvidren osv. stille og roligt vil gøre, at hun vænner sig til det :)
Bibehold endelig den gode gænge som I lyder til at være kommet ind i. Hold fast i at det nok skal gå - også selvom du lige nu er alene, fordi din mand er udsendt. Det er hårdt, men det lyder som om at du klarer det rigtig fint :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger