Svar: Laver kun stort i bleen
Kære Astrids mor
Mange børn har svært ved at skulle lave afføring i toilettet, det ser det som en del af dem selv og de mærker afføringstrangen på en anden måde, end vandladningstrangen.
Det er vigtigt at du sikrer dig, at din datter ikke har problemer med forstoppelse. Det sker at børn der har svært ved at give slip på deres afføring, holder sig og derfor får ekstra svært ved at komme af med det. Det kan derfor være en god idé at give hende afførrende kost - ekstra meget frugt, måske svesker eller lignende, groft brød og masser af væske og hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan det være nødvendigt at give hende lidt afføringsmiddel.
Hun skal naturligvis ikke have tynd mave, så hun ikke kan holde sig, men det kan være en god idé at holde hende mave igang, så hun meget let kan komme af med sin afføring. Det må nemlig ikke forbindes med noget ubehageligt eller noget der kræver noget særligt.
Når hun sidder på toilettet og tisser, så skal du prøve at opfordre hende til om hun også kan slå en prut. For at gøre dette, er hun nødt til at presse lidt og så kommer der ofte lidt afføring ud og det skal du så kommenterer positivt, så det bliver en succesoplevelse. Det sker jo faktisk uden at hun når at bemærke det og på den måde forsvinder det farlige.
Når og hvis hun insisterer på at få en ble på og lave afføring i den, så synes jeg du skal lade hende få bleen på, men bed hende om stadig at gå på toilettet og lave i bleen. Det er altså ikke meningen at hun skal have en ble på og så sætte sig hen bag sofaen og lave afføring, du må godt stille et lille krav om, at ...
... det er på toilettet at det foregår og jeg synes også du kan sige at hun gerne må lave i bleen, men hun skal sætte sig på toilettet. I hvert fald til at starte med, så hun bliver helt tryg ved det og til sidst så kan gøre det samme - men uden bleen på :)
Ros hende for at samarbejde og mindre for hvorvidt der kommer afføring eller ej. Altså fokus på selve processen og det at hun deltager, mere end på hvad der kommer ud af det.
Læs bøger med hende om hvordan hun fungerer, hvad der sker med maden vi spiser, så hun får et mere naturligt forhold til sin krop. Også bøger der handler om at gå i bad, sørge for at bevæge sig, passe på sin krop, børste sine tænder, gå på toilettet, vaske sine hænder osv. så tingene bliver afdramatiserede lidt og så I kan få en snak om, hvorfor man skal gå på toilettet osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med den alder hun har er det oplagt at tale lidt med hende om netop kroppen og hvordan vi fungerer, at vi skal gå på toilettet for ellers får vi ondt i maven osv. som jo er noget hun kender.
Jeres datter ved godt at hun bør have afføring på toilet og ikke i ble, det er hun ganske givet helt bevidst om, men hun har brug hjælp til at komme over den hurdle det lige nu er. Så I skal prøve at finde balancen mellem at anerkende dette, men også stille lidt krav, så hun guides og støttes i at det her kan hun sagtens klare. Prøver hun det en eller to gange, så vil hun jo finde ud af, at det ikke er farligt og ganske givet være pavestolt, men det er vigtigt at hendes mave fungerer godt og afføringen kommer let ud, når hun presser :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.