Svar: Portionsstørrelser og mellemmåltider
Kære Mor
Det er helt passende med de fire flasker i døgnet og de ligger meget fint tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Når din datter bliver 8-9 måneder vil det være rigtig godt at skære ned til kun 3 flasker i døgnet og de kan ligge inden middagslur, aften og en gang i løbet af natten eller de kan forsvinde helt fra dagen og ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Det afhænger helt af, hvad der fungerer bedst.
I 10 måneders alderen vil 2 flasker ofte være nok (400ml) det dækker hendes behov for jern til hun er 1 år. De to flasker vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og en gang i løbet af natten, ofte meget tidlig morgen f.eks. kl 04. Det er således flaskerne om dagen der forsvinder helt og erstattes af mere rigtig mad, samt vand af kop.
Din datter lyder til at spise meget fint og hendes appetit må gerne svinge, så hun nogle gange kun spiser ½ dl. og andre gange spiser 1½. Det gør ikke noget. Det er netop derfor det er vigtigt at hun får små hyppige måltider, fordi hendes energi behov så dækkes hen over dagen og spiser hun ikke så meget til det ene måltid, så spiser hun nok lidt mere til det næste og omvendt :)
En normal portion ligger mellem 1-2 dl. men det er vigtigt at hun også stadig drikker sin mælk, når den tilbydes og det er i princippet bedre at give hende 1 dl. grød eller mos og hun så drikker sin flaske, end at give hende 2 dl. grød ...
... eller mos og flasken efterfølgende afvises.
Mængden af rugbrød varierer også - det lyder dog meget fint, hvis hun kan spise ½ rundtenom og derudover suppleres med grøntsagsmos. Igen må hun så spise et sted mellem ½-1½ dl. mos alt efter hvad hun viser behov for.
Mellemmåltider kan være frugt, det kan være frugtmos, frisk frugt i hånden, det kan også være bær (friske eller mos), det kan også være små bidder af en bolle med lidt smør, smøreost eller andet smørbart pålæg. Tykmælk og lignende anbefales først i større mængder efter 9 måneders alderen, men du kan give lidt grød - flerkornsgrød, mysligrød eller lignende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ost må hun gerne få, det kan indgå i madlavningen, du kan også prøve at give hende en ostestang at gumle lidt på - men hold øje med hende, så hun ikke får det galt i halsen. Hun må også gerne få en lille bid ost ind i munden, at gumle på, ligesom du giver hende små bidder af brød. De fleste børn vil være 8-9 måneder inden de rigtigt begynder at kunne tygge.
Du kan købe babymos, som kan bruges, når I er på tur. Det kan være praktisk at tage lidt med på glas eller i plastbægre, som det også laves i. Du kan også smøre en lille madpakke og tage lidt rugbrødshapsere og lignende med hjemmefra, når hun nu er glad for dette. Også frugtbåde hun selv kan sidde med, kan fint medbringes hjemmefra.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Kæledyr og børn
I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.
Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.