Svar: Min søn er så vred
Kære meget trætte mor
Jeres dreng har en alder, hvor verden naturligt nogle gange vil gå ham imod, men dermed ikke sagt, at han skal være vred og ked af det mest af tiden ...
Spørgsmålet er derfor, hvad der sker og hvorfor han har så svært ved at finde overskud og jeg har lidt forskellige forslag som du kan overveje :)
For det første er det rigtig vigtigt at han får den søvn han har behov for. Det er vigtigt at han kommer i seng i ordentlig tid og også står op til faste tid hver dag. De fleste børn springer middagsluren over i 3 års alderen, hvis han stadig sover til middag, skal han have lov, men hvis han ikke gør det, så vil det være rigtig godt at han stadig midt på dagen, får mulighed for at hvile sig. Han behøver ikke sove, men det kan være dejligt for ham at sidde eller ligge stille og f.eks. få læst en historie højt.
I nogle børnehaver har man stilleperiode midt på dagen, det kunne I tale med dem om, hvorvidt er muligt hvor han er. Ellers kan I forsøge at give ham en pause midt på dagen, når det er weekend.
Også kost, maden han indtager har stor betydning for hans humør og når børn virker til at mangle overskud, så kan det handle om at barnet skal have flere måltider dagen igennem og mere rigtig mad ...
Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.
Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret.
Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellemmåltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas. Han kan meget fint være med til at bage havregrynsboller - I finder opskriften i babykøkkenet her på siden.
Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker.
Så prøv at medtænke om hans kost kan sammensættes bedre dagen igennem, om han har brug for mere mættende og flere må sunde måltider dagen igennem.
Der kan naturligvis også være ting i hverdagen som han finder svære. Du fortæller at han har svært ved at sige farvel, når han afleveres i børnehaven - det kan jo både handle om at han savner dig, men også handle om at der foregår ting i børnehaven, som er svære at tackle. Og det vil være rigtig godt at finde ud af, hvad det er.
Hans trods kan naturligvis være aldersbestemt, men det kan også være et udtryk for at han ikke føler han lyttes til, ikke bliver set og mødt og derfor har brug for at være "rasmus modsat" for at I skal se ham. Måske stiller i for mange krav til ham om selvhjulpenhed, måske stilles der i det hele taget for ...
... mange krav til ham også i børnehaven - han er jo en af de yngste og det er svært at følge med de store drenge, det er svært at gå fra at være den ældste i vuggestuen til at være den ældste i børnehaven.
Når børn bliver mødt af krav, som de ikke kan håndtere, så vil de ofte reagere med trods og ofte også med at gøre sig yngre end de er. De pjevser og græder mere og kan pludselig ikke selv spise, tage tøj af og på eller andre ting, som man som forældre godt ved at de reelt er i stand til. Når man som forældre oplever denne modstand, så kan det godt virke provokerende og man bliver let irriteret på barnet, for "hvis han dog bare ville, så kunne vi have de så hyggeligt ...".
Men jo mere irriteret man bliver, jo mere får man også skubbet barnet fra sig og det giver den modsatte effekt, nemlig at barnet bliver endnu mere klyngende og behov for at hænge - samtidig med at man så også får frustrationerne, piven og pjevsen.
At storesøster kommer og bor hos jer hver anden uge kan naturligt også påvirke ham. Han kan føle hende som en rival og være meget i tvivl om hvad plads han har i jeres familie. Han kan godt blive meget usikker på om I mon elsker ham ligeså højt, om pladsen til ham er ligeså stor, når hun er der, som når hun ikke er der og det er helt naturligt at han giver udtryk for ambivalens - så han på den ene side savner hende, men på den anden side også "hader" hende, fordi bare det at hun eksisterer gør det svært at være ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mit umiddelbare bud er, at I virkelig forsøger at vise jeres dreng hvor stor betydning han har. Det kan en god idé at give ham små opgaver, hvor han hjælper til derhjemme, fordi det naturligt for en 3årig vil have stor betydning netop at føle at han har en rolle. Han kan hjælpe til med at dække bord, han kan hjælpe til med at gøre rent, lave mad osv. Måske vil han også profitere rigtig godt af, hvis far tog ham med op for at vaske bil eller de to ordnede og rensede cykler - mere sådan nogle "far-søn" ting, så de to havde noget sammen.
Det kan også være den direkte tale "Hvor er jeg glad for dig", "Hvad skulle jeg dog gøre uden dig", "du er noget ganske særligt, min lille skat" og lignende, så han hører at han har betydning. Husk at fortælle ham det.
Tit så sker det også at vi glemmer at fortælle børnene når de gør noget vi godt kan lide. En dag bliver hurtigt fyldt med irettesættelser, ting vi vil have de laver om, ting de ikke må og en dag bliver hurtigt fyldt med skældud og fejl. Men børn har brug for også at vide, når de gør noget godt, noget vi bliver glade for. Det er faktisk ligeså vigtigt at fokusere på dette og måske skulle I øve jer i ikke at fokusere så meget på når han er sur og gal, men i stedet prøve at fremhæve, når han er dejlig at være sammen med. Igen sætte ord på "hvor er det dejligt, når vi sidder her og læser", "jeg elsker bare at putte med dig", "jeg bliver så glad, når du hjælper mig" eller lignende. Så han oså hører, hvad det er du/I gerne vil have mere end alt det I ikke vil have.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire