Annonce

Annonce

Svar: Begynde med skemad


25. januar 2011

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære L

Når man begynder med skemad, er det godt at starte om dagen, som du har gjort. Det er netop vigtigt for at barnet ikke proppes om aftenen, så natten bliver ekstra urolig.

Jeg anbefaler normalt at man starter med grød af ris, majs, hirse, boghvede eller quinoa. Risgrød og majsgrød er meget milde og fine i konsistensen og hen af vejen kan man så skifte til de andre nævnte typer, som ofte laves på flager og derfor har en mere fnugget konsistens. Men at du er starte med grøntsagsmos er også helt super, og det lyder som om at det fungerer rigtig fint. Jeg vil anbefale dig, at du øger til to måltider dagligt, når din dreng kan spise 3/4 dl uden problemer og det vil her være rigtig godt, hvis du kunne give grød til frokost og grøntsagsmosen som han er vant til at få, kan så gives om aftenen.

For at holde maven lidt igang, kan du med fordel bruge lidt frugtmos som topping på grøden. Det kan være mos af svesker, blommer eller abrikos, det har god effekt på maven.

I begyndelsen giver man kun 3-5 skefulde af gangen og det vil være godt også at give lidt vand af kop sammen med. Derudover gives mælk som du plejer at gøre - gerne inden barnet puttes til lur.

For nogle børn er det meget svært at finde ud af teknikken, for andre går det fint, de åbner munden og spiser gladeligt den ene skefuld efter den anden. Det lyder som om at din dreng fint kan finde ud af det, men det er vigtigt at ...


Annonce

... du stadig ikke propper ham, men at du holder lidt igen, så maven kan følge med.

Bibehold den samme type grød de første 3-7 dage (alt efter hvordan det går) og øg stille og roligt indtaget. Efter en uges tid kan du begynde at tilbyde en anden type grød, så han får lidt forskellig smag. Og så varierer du yderligere ved at bruge forskellige former for frugtmos som topping.

Konsistensen vurderes hen af vejen. Nogle børn har det bedst med at skemaden er som "tyk vælling" i starten, andre børn har det bedre med en lidt fastere konsistens, fordi det så er lettere for dem at bruge læber og tunge og føre det tilbage til svælget og synke. Her er du nødt til at forsøge dig frem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan lave mosen og grød selv - se i babykøkkenet her på siden, hvordan du gør det :) Du kan også købe færdiglavede produkter, og bruge dette.

Som en overgang mellem grød og mos hos jer, ville det måske være en idé at bruge risgrød som en basis og så bruge lidt gulerodsmos som topping, som han er vant til at få. Men stille og roligt kan du sagtens prøve at give ham lidt almindelig risgrød og se om ikke hans mave klarer dette fint :)

Planen for dagen ser fin ud, når du begynder på to skemåltider dagligt, vil det være passende at det ligger mellem 17-18, så kan han stadig få sin aftenflaske og blive puttet som han plejer. Han vil her nok være ca 5 måneder.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce