Svar: Vi bakser stadig
Kære Nanna
Selvom fremskridtende er små, så er det stadig fremskridt og det lyder som om at det trods alt går den rigtige vej.
Kan du mærke nogen forskel på, hvorvidt din dreng har sovet 3 eller 4 timer i løbet af dagen? Jeg kunne godt forestille mig, at han lettere sover de dage, hvor han f.eks. har sovet 1½ time x 2 end de dage, hvor han når op på at sove 2 timer x 2 dagligt ... Og det er her vigtigt at være opmærksom på, at han så vidt muligt ikke sover til efter kl. 16. Gør han det, så kan det være årsagen til at han får en opvågning i sin nattesøvn og det kan være nødvendigt at I enten vækker ham fra dagsluren eller alternativt putter ham senere.
Jeg tænker også at han har et stort behov for nærhed og fysisk kontakt og at det lyder som om at han søger jer rigtig meget. Hvis han får lov til at sove hos jer, så sover han ret godt (det gør I bare ikke) og hvis han får lov til at komme ind i stuen hos jer om aftenen, så trives han og er glad - og sove vil han så ikke ... han vil hellere være sammen med jer.
Jeres dreng er i separationsfasen, den kan vare flere måneder, men dækker især over 8-10 måneders alderen, den alder, hvor barnet ofte begynder at kravle og bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd. Det at barnet begynder at vende sig lidt mere ud mod verden og omgivelserne, andre personer, medfører en separationsangst, en angst for fremmede og et barn som tydeligt protesterer mod at blive forladt af sine forældre.
Man oplever det ofte både om dagen og om natten. Om dagen reagerer jeres dreng, når I går fra ham. Han græder sandsynligvis hvis du går ind i et tilstødende lokale og han viser stor gensynsglæde, strækker armene ud mod dig ("tag mig op") og søger stor fysisk kontakt, når han ser dig igen.
Når barnet skal puttes om aftenen, søger det ofte mere fysisk kontakt, det har svært ved at blive ladt alene og behovet for at I er der, er større nu end tidligere. Det samme gælder, ...
... ved opvågningerne om natten. Den store motoriske uro han har i kroppen, fordi han motorisk bruger sig selv mere og mere, gør at han om aftenen og natten har svært ved at ligge stille. Han får sig lagt i stillinger han ikke selv kan komme væk fra, ligger f.eks. i kravlestilling og rokker frem og tilbage, banker måske hovedet ind i sengegavlen osv.
Han er altså lige nu i en fase, hvor han skal finde ud af at I forældre er der, selvom han ikke kan se jer. Det er noget som tager rigtig lang tid, faktisk er de fleste børn omkring 16 måneder inden de helt forstår at man er der, selvom man ikke kan ses med det blotte øje. Separationsfasen er en periode, hvor barnet er lidt mere sårbart overfor at far eller mor ikke er i nærheden. Det er altså en fase, hvor barnet har brug for at være tilknyttet for at kunne separere sig ... barnet klynger sig lidt ekstra til jer, for at kunne slippe jer :)
Det er meget fint at holde fast i at han fortsat skal sove i sin egen seng, som I har arbejdet på et stykke tid. Men det kunne være en idé, at I koblede tremmesengen til dobbeltsengen, så han kan ligge i sin egen seng, og du kan ligge i din seng. Ved at gøre dette, så vil du kunne lægge en beroligende hånd på ham, lade ham mærke at du er der, give ham fysisk ro og nærhed, men stadig vil han ligge i sin seng og lære at sove der.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I kan altså godt forsøge at kombinere det at sove i egen seng og stadig give ham fysisk ro og nærhed - uden at I behøver sætte sengehest på dobbeltsengen osv. Alternativet kunne være en stor madras på gulvet, så I sikrer jer at han ikke kan falde nogen steder, hvis han vågner. Madrassen kan være på hans eget værelse eller i soveværelset, alt efter, hvad I tror vil fungere bedst.
Måske en idé I kan bruge lidt videre og i hvert fald kan det hjælpe at få lidt forklaring om, hvad der sker hos jer og hvorfor jeres dreng nok er så tryghedssøgende som han er lige nu ...
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.