Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner - 3 mdr.


24. januar 2011

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære spørgende

Tak for dit brev og velkommen til :)

Netop når børn bliver 3-4 måneder, så sker der udviklingsmæssigt rigtig meget, som gør at de sover anderledes end tidligere og det er sandsynligvis den forandring du mærker lige nu.

Det handler for det første om søvnen og søvnens sammensætning, søvnen får lidt flere faser nu, er lidt anderledes inddelt end den er hos spædbarnet og det kan mærkes. Derudover er din datter også i en alder, hvor hun ikke vil gå glip af noget, hun er på oplevelsesrejse og skal følge med i alt - det er som om at hun ikke har tid til at sove ...

Børn i 3-4 måneders alderen vil altså sove kortere lure end de tidligere har gjort. De begynder at opleve mere af verden, følge meget mere med i hvad der sker omkring dem, de skelner mere og mere bevidst hvorvidt de er ude eller hjemme, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Derfor vil børn i denne alder ofte ikke sove særligt længe om dagen, de powernapper mere, vil ligesom ikke give slip på oplevelserne og har brug for at få det hele med.

Det betyder ikke at det er fuldstændig uden struktur og som du har læst, så rådgiver jeg om, at det vil være rigtig godt at man for børn i denne alder, arbejder på at de skal sove 3 lure dagligt. Det vil være en rytme, hvor barnet sover formiddagslur, middagslur og en lur sidst på dagen.

Da jeres datter står tidligt op og I gerne vil bibeholde dette, så kan det dog ikke udelukkes, at hun kan have brug for 4 lure dagligt, for at dagen ikke bliver for lang. Det kan også være at rytmen hos jer, netop er en lidt længere formiddagslur og en længere middagslur - så de to lure er ca. lige lange, som du også selv er inde på, sådan må det også meget gerne være :)

Du skal være opmærksom på, at det at hun nu er ekstra opmærksom på verden betyder at hun kan have svært ved at koncentrere sig, når hun skal spise. Jeg ved ikke om hun får bryst eller flaske, men ofte vil hun spise lidt, slippe, kigge rundt, smile til dig, holde øje med hvad der sker, dreje hovedet, når nogen kommer ind i rummet osv. og koncentrationen til at spise længe og effektivt er mindre end før.

Det betyder alt sammen at børn netop i 3-4 måneders alderen kan komme ind i en rytme, hvor de begynder både at slatsove og slatspise lidt og netop som du beskriver, begynder at sove lure, der ikke varer mere end 30-40 minutter og her vil det være rigtig godt at forsøge at indføre lidt mere fast struktur for hverdagen.

Det kan være en god idé at indføre en ...


Annonce

... fast gåtur med barnevognen dagligt, så hun vænnes til at sove i hvert fald en længere lur midt på dagen. Du kan også vælge at lægge dig med hende i din seng, give hende nærhed, ro, soveværelset, nedrullede gardiner, intet der forstyrrer og en rutine der minder om den I har om natten - det kan også hjælpe, så hun sover bedre og længere. Det kan være med til at påvirke hendes indre ur og dermed på sigt give hende et behov for netop at sove lidt længere.

Rytme og struktur kommer der naturligt mere af i takt med at hun begynder at få skemad, hvilket hun er for lille til endnu. Men det kan være en rigtig god idé at du forsøger at finde en rytme, hvor du giver hende lidt mælk, når hun vågner af en lur og så ammer eller giver flaske igen inden hun skal sove næste gang. Hvis du ammer vil det være rigtig godt at amme hende fra det ene bryst, når hun vågner og fra modsatte bryst inden hun skal sove igen. Det vil for det første øge din mælkemængde, hvilket vil have betydning for hendes indtag og dermed hendes søvn, men det vil også gøre, at hun naturligt sover bedre med mælk inden putning, fordi vi alle sover bedst på fyldt mave.

Mælk skal altså indgå som en fast del af putteritualet, fordi hun derved sover længere tid. Hvis hun konsekvent for mælk når hun vågner af en lur, så vil hun naturligt ikke kunne sove særligt længe, før hun vågner fordi hun er sulten igen. Et øget indtag af mælk i løbet af dagen, kan også gøre, at hun om natten ikke behøver spise med 2½-3 timers mellemrum, men kan sove lidt mere der.

Du skal regne med at hun har brug for ca 15 timers søvn i døgnet og hvis hun sover nattesøvn fra 19.30/20 til 06/06.30, altså mellem 10-11 timer om natten, så skal hun sove 4-5 timer samlet om dagen. Det kan sagtens være fordelt således, at hun sover f.eks. 1½ time om formiddagen, 2 timer til middag og 1 time sidst på dagen, så formiddagsluren bliver næsten ligeså lang som middagsluren.

En plan for dagen vil normalt se således ud:

Tidlig morgen, ammes og sover lidt videre, vågner ofte med en ekstra amning og dagen starter

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3 lur

Aften: Ammes og puttes til natten

Sen aften: Ammes

Midt nat: Ammes

Faste tidspunkter begynder at kunne komme på, når hun bliver ældre, kommer igang med skemaden osv.

Håber du kan bruge dette videre og at du kan se hvordan du kan arbejde lidt videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce