Svar: Vågner mange gange hver nat
Kære søvnløse forældre
Det lyder for mig som om at vuggestuestart, sygdom og også jeres datters alder, naturligt gør at hun søger ekstra meget tryghed om natten. Og at det derfor er trygheden I lige nu skal fokusere på.
Hun er stadig for lille til at forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun ved ikke at I er i stuen og hun på værelset, eller at I er i soveværelset, når hun vågner om natten. Hun registrerer bare at I ikke er der, og hun føler sig forladt og alene. De fleste børn vil først omkring 16 måneders alderen begynde at få lidt fornemmelse for at man ikke er forsvundet selvom man er ude af syne.
Dertil kommer at børn i jeres datters alder jo ofte også begynder at gå mere og mere rundt på egen hånd. Hun bevæger sig mere og mere sikkert nu, men netop det at hun går mere omkring, gør også at verden åbner sig for hende. Hun begynder at opleve rum, at kunne bevæge sig fra det ene til det andet, at døre kan åbne og lukke osv. Og netop når verden åbner sig for børn, så vil de naturligt også være ekstra tryghedssøgende, og søge ekstra fysisk kontakt og nærhed.
Man ser det hos børn i 8-10 måneders alderen, når de begynder at kravle - den berømte "separationsfase", men man ser det også hos børn i 12-15 måneders alderen, når de begynder at gå mere og mere rundt i verden på egen hånd. Det er en slags gentilnærmelsesfase, et behov for at føle sig ekstra godt tilknyttet for at kunne separere sig igen.
Samtidig med dette, så er er jeres datter jo så startet i vuggestue og oplever derfor at være adskilt fra jer om dagen. Hun ved ikke hvor I er, hun ved ikke hvornår I kommer igen, og det påvirker hende naturligvis.
Alt hvad hun oplever om dagen skal naturligt bearbejdes om natten, når hun sover og det bliver det i drømme. Det er derfor helt naturligt at jeres datter lige nu drømmer ekstra meget, vågner om natten af en drøm, som forskrækker hende og gør hende ked af det. Og det er helt naturligt at jeres datter lige nu generelt virker mere klyngende, har svært ved at overgive sig til søvnen og også vågner om natten, græder og søger trøst og nærhed hos jer - ligeså snart hun kommer ind til jer, så falder hun til ro og sover - altså lige indtil hun atter vækkes af en drøm, vågner op, er ked af det eller søger jeres kontakt som bekræftelse på at I er der og alt er som det skal være ...
Det var forklaringen - og hvad skal I så gøre ved det ... :)
For det første vil det være en rigtig god idé at I leger gemmeleg i løbet af dagen, hvor I skiftes til at gemme jer og hun så sammen med den ene af jer skal finde den anden. Det vil ...
... være med til at give hende en bevidsthed om at I er der stadigvæk, selvom I ikke kan ses og hun kan lære at ved at give lidt lyd, så kan man bevæge sig efter lyden, man kan kalde på hinanden og så kommer den anden.
For det andet vil det være rigtig godt at bibeholde rutinerne med at hun så vidt muligt falder i søvn i sin seng, hvor I ønsker hun skal sove. Så hun forbinder sin seng med stedet hun falder i søvn.
Det vil være rigtig godt at hun stille og roligt kommer væk fra at få flaske, og det vil være godt at I giver hende en godnatgrød som en del af putteritualet og så kan hun få lidt mælk af en kop. Når hun vågner omkring midnat og søger flasken, så er det en god idé at trappe dette ned, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære og gerne på sigt gå over til at hun sover helt uden eller kun får vand, hvis hun vågner og er tørstig.
Generelt er det en god idé at hun ikke længere får flaske, heller ikke med vand og hun bør heller ikke have en sut i munden hver gang hun vågner. I givet fald, vil det være rigtig godt at lære hende at finde den selv, og selv putte den i munden, så det ikke er jer, der skal servicere her om natten...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil være en god idé at holde fast i fast stå op tid om morgenen, fast ritual til middagsluren - fast længde og også fast puttetid om aftenen. Det vil have positiv indflydelse på hendes opvågningsperiode midt om natten.
Det vil være en god idé at introducere en puttebamse eller lignende, som hun nu kan tage til sig og på sigt bruge som substitut for jer. Den vil kunne betrygge og berolige hende uanset om hun sover hjemme eller i vuggestuen og være en hjælp, der hvor hun normalt søger jer.
Når og hvis hun vågner om natten og søger jer, så kan I forsøge at få hende rolig og videre i søvn i egen seng. Hvis dette ikke er muligt, så er det fint at lade hende komme ind til jer, men det vil være rigtig godt, hvis I når hun sover godt, flytter hende tilbage til egen seng igen. Det kan godt have betydning at hun oplever både at falde i søvn i egen seng og at vågne i egen seng, så det på den måde påvirker til at hun begynder at fornemme det at sove hele natten i sin egen seng. Mange børn vågner om natten uden at registrere det og det kan være godt at udnytte at hun således ikke er bevidst om at hun har været omkring soveværelset et par timer ...
Og så skal I naturligvis tage hensyn til at hun også har været meget syg i forbindelse med vuggestuestart og i det hele taget gennemgår en naturligt tryghedssøgende periode lige nu.
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika