Annonce

Annonce

Svar: Søvnbehov - 12 mdr.


19. januar 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Josefine og Lauras mor

Tillykke med 1 års dagen :)

De fleste børn vil når de er 1 år gamle trives rigtig godt med to lure dagligt. Mange børn sover en kort formiddagslur og en lidt længere middagslur, men kan også sove to næsten lige lange lure, som jeres Laura gør.

Gennemsnitligt har børn i 1 års alderen brug for 13-14 timers søvn i døgnet. Det kan være fordelt således at barnet sover f.eks. 11 timer om natten og 2-3 timer om dagen, nogle sover lidt mere om dagen og en lidt kortere nattesøvn, andre gør modsat og det er også helt okay. Her skal man naturligvis være fleksibel som I også er inde på.

De fleste børn vil når de er mellem 12-18 måneder gamle begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Søvnbehovet er det samme, men barnet begynder at springe formiddagsluren over, vil pludselig ikke sove der og holder sig vågen til middag, hvor barnet så sover en længere middagslur.

Det er helt normalt at børn i forbindelse med opstart i institution eller dagpleje bliver mere trætte og har brug for ekstra søvn, derfor kan der godt i en indkøringsperiode snige sig en powernap ind sidst på eftermiddagen og når der er tale om en periode, så er det naturligvis ...


Annonce

... helt okay.

Men ellers er det en god idé at være opmærksom på at søvn der ligger efter kl. 16 naturligt vil "æde" af nattesøvnen og det betyder at barnet ofte vil være svær at få i seng, vil vågne meget tidligt om morgenen eller måske begynde at få en opvågningsperiode midt om natten.

Hvorvidt I skal forsøge at ændre på jeres datters powernap sen eftermiddag afhænger af hvordan hun og I trives bedst. Hos jer lyder det som om at luren naturligt påvirker hendes tidspunkt for putning om aftenen og det gør i princippet ikke noget. Hun må jo gerne sove kl. 20-20.30 i stedet for allerede kl. 19, hvis hun i øvrigt trives med dette.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men hvis I ikke trives med at hun først sover kl. 20, så kan det være udmærket at I nu forsøger at se om I kan komme væk fra luren sidst på eftermiddagen. I kan gøre det, at I afkorter hendes lur mere og mere, så hun ikke sover en time, men kun sover 45 minutter, så 30 minutter, så 15 minutter for tilsidst helt at springe den over.

Og så synes jeg også det er vigtigt at se tiden lidt an, netop fordi start i dagpleje naturligt kan betyde en ændring i rytme og dermed i søvn ...

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce