Brev:
Kammerater i børnehaven
Kære Helen
Tak for dine kommentarer om børn i sengen i fjernsynet i sidste uge. Jeg er helt enig og har min dejlige snart 4-årige dreng i min seng hver nat til stor hygge og glæde for os begge : )
S er snart 4 år og vi er virkelig kommet rigtigt godt på fode nu to år efter hans fars pludselige død. Vi har en god hverdag, og S er som drenge skal være i den alder. Der er i perioder udfordringer med grænsesætning og lign., men vi finder hinanden i disse perioder og kommer ud af dem på en måde, hvor vi begge har lært noget.
Jeg har stor fokus på at give S et stærkt selvværd, som jeg selv har. Han får hver dag at vide, at jeg elsker ham, at han er en god dreng, og at jeg er så glad for, at han er hos mig. Jeg understreger også ofte, at jeg elsker ham, selvom han nogle gange gør frække ting, og selv om jeg ind imellem må skælde ud. 'Mor er det rigtigt, at du aldrig kan lade være med at elske mig'? - 'Ja det er rigtigt min skat'.
Simon er ved at være en stor dreng og arbejder for at indgå i drengegruppen i børnehaven på en måde, hvor han har en god plads. Han er social og kan lege med alle, men har en bedsteven, som han oftest leger med. Bedstevennen vil gerne lege men er en mere vild, fysisk og grænsesøgende greng, der gerne vil slås. Bedstevennen rotter sig ind imellem sammen med en af meget grænsesøgende drenge. Det giver episoder, hvor S og andre af de roligere drenge får en masse slag på legepladsen (udenfor de voksnes synsfelt), og idag fortalte S, at 'den vilde dreng' havde forsøgt at stikke en pind i S's øje. 'De jagtede mig, kaldte mig en lort og slog mig hårdt på ryggen mange gange', fortalte han.
S gør som jeg har bedt ham om i disse situationer. Han siger nej, prøver at komme væk og siger det til en voksen. Men jeg oplever, at de voksne ikke rigtig reagerer, hvis de ikke ...
... lige selv har set, hvad der skete.
Jeg er oprigtig bange for, at S eller andre af drengene skal komme til skade på legepladsen, for det lyder som om, det kan gå voldsomt for sig. Men hvad gør jeg?
Jeg tænker at få en snak med pædagogerne om at holde øje med legepladsens 'blind spots'. Det er en stor kuperet dejlig naturlegeplads, så det er let at gemme sig. Herudover kunne jeg tænke mig at bede dem generelt tale med drengene om ikke at være så voldsomme over for hinanden. Man kan jo komme til skade.
Jeg tænker, at S er godt rustet til at klare at blive kaldt skældsord en gang imellem og til at blive afvist i legen nogle gange. Det sker for alle, og han er god til at finde andre at lege med. Men han er ikke så god til at sætte grænser, for han vil gerne være gode venner med alle. Jeg fortæller ham, at det ikke er ok, at andre slår ham, og at han skal gå væk fra dem og søge de voksne. Men han vil helst ikke 'sladre', og han prøver at bagatelisere begivenhederne ved at sige, 'det var bare for sjov'. Alligevel fylder det i ham, og han snakker meget om disse episoder, når vi ligger og putter om aftenen.
Jeg synes også, det er ærgerligt, at de voksne tilsyneladende ikke følger op, når han fortæller, at nogle drenge har slået ham og andre hårdt i ryggen og jagtet dem rundt på legepladsen med pinde. Når jeg nu instruerer ham i at søge hjælp hos de voksne, så er det ikke godt, at når han endelig sluger sin stolthed og loyalitet overfor kammeraterne og 'sladrer', hvis de voksne ikke tager fat i dem, der har været involveret i balladen.
Jeg vil nævne dette for pædagogerne i morgen, men vil allgievel rigtig gerne høre dine tanker om ovenstående.
Vi tager i øvrigt på ferie til Thailand om en uge - så skal vi suge varme og sol til os, bade dagen lang og spise is hver dag : )
Mange hilsner
L
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.
4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd
Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...
23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.
Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...
28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.