Svar: Sovevaner og gråd
Kære Malene
Det kunne godt lyde som om at I ikke rammer det præcise tidspunkt, hvor jeres datter rent faktisk er parat til at sove jeg vil derfor lige starte med at sende dig en plan for dagen, så du kan se, hvad du kan forvente lige nu.
Plan for dagen:
Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur - ca kl. 13-13.30 - tidspunktet variere efter hvor lang en formiddagslur hun tager
Eftermiddag 16-16.30: Tilbydes også her lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Evt. flaske (afhænger af hvor meget mælk hun i øvrigt drikker)
Powernappen springes ofte over
Aften 18: Grøntsagsmos og igen begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med brødskorper, agurk mv. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 - men tidspunktet afhænger af hvorvidt hun har powernappet sen eftermiddag eller ej. Hvis hun sover efter kl. 16 vil hun naturligt skulle puttes senere om aftenen ...
Sen aften 23-24: Flaske og begynder herefter at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig.
Som du kan se indgår der nu 2 lure dagligt og tidspunkterne og varighed af disse påvirker naturligt tidspunktet for putning om aftenen.
Du spørger hvor længe hun må græde og mit svar til dette er, at hun som udgangspunkt ikke skal græde. Det er okay at hun lige småklynker lidt i et par minutter, fordi hun har svært ved at overgive sig til ...
... søvnen, men der er her snarere tale om overtræt gråd, som naturligt varer kort netop fordi hun så falder i søvn. Hvis hun tydeligt er ked af det og putningen varer 1 time eller mere, som det lyder som om, så synes jeg I skal stoppe og tage hende op og vente på at hun bliver mere parat til at sove. Hvis hun ikke falder til ro inden for 10-15 minutter, så afbryd seancen, tag hende op og med ind i stuen og vent på at hun bliver mere parat.
Du skriver "Det virker som om, at det er fordi, hun hellere vil være sammen med os end at sove ..." og det synes jeg I skal lytte til. Ingen kan sove på kommando så måske har hun brug for at I netop bruger lidt mere tid sammen om aftenen i stuen, pludrer lidt, sidder lidt sammen og putter, hvorefter hun så er mere parat til at komme i seng og sove.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du fortæller også at I lige nu går ind til hende med ca. 5 minutters mellemrum og at du føler at I forstyrrer hende, måske vækker hende lidt hver gang ... har I ikke overvejet at blive hos hende? Det er helt naturligt at I ikke kan putte hende, sige godnat og gå og hun så falder i søvn selv. Jeres datter har en naturligt stor uro i kroppen, hun har svært ved at overgive sig til søvnen, svært ved at finde ro og derfor vil det være helt fint, hvis I kunne sidde hos hende, holde hende i hånden, lade varmen fra jeres hænder brede sig over hendes brystkassen, lade jeres ro smitte af, så I giver hende ro. Det er langt bedre at sidde hos hende 10-15 minutter og hun så falder roligt og trygt i søvn, end at bruge 1-2 timer på at gå frem og tilbage, hvor hun bare er ked af det ...
Håber mine tanker hjælper videre på vej og giver lidt idé om, hvad I kan forvente lige nu :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.