Svar: Tandbørstning og højt toneleje
Kære D.
Mange børn protesterer over at skulle have børstet tænder og det lyder hos jer som om at protesterne har stået på længe. Det er naturligvis vigtigt at børn får børstet deres tænder, men det er vigtigt at forsøge at finde den balance, som ligger i at barnet skal være tryg ved hvad der foregår, og hvor man ikke gør det til et overgreb på barnet ...
I princippet skal tænderne børstes rigtigt, men det lyder hos jer som om at I skal starte med meget små mål. Hun skal være tryg ved det der sker.
Start med at vælge en tandbørste og en tandpasta som hun selv synes er interessant. Måske vil det være interessant for jeres datter med en tandbørste som er elektrisk, fungerer på batteri. Nogle børn synes det er sjovere, man kan sågar få tandbørster som spiller en lille melodi i den tid tænderne skal børstes ...
Prøv så at bryde hele situationen ved at børste tænderne et andet sted end I plejer. Det vil sige, at hvis I plejer at børste tænderne på badeværelset, så prøv i stedet imens hun ligger på puslepuden, i sofaen, på køkkenbordet eller hvad I nu synes. Ligesom du også kan forsøge at sætte hende foran et spejl, hvis hun plejer at være i din favn osv.
Det er vigtigt at du lige nu gør tandbørstningen så kortvarig som muligt. I takt med at hun bliver tryg og fortrolig med hele situationen igen, så øger du tiden du bruger og grundigheden du får det gjort med. Du skal altså lige nu stoppe inden det bliver for meget, så hun begynder at forbinde det at få børstet tænder med noget hyggeligt og ikke ubehageligt.
Derfor må du også lige nu prøve at acceptere at du ikke når hele munden igennem, selvom du godt ved at du bør det, men fokus er lige nu ikke at alle tænder skal børstes, men at det bliver acceptabelt at børste lidt - og igen, derefter øger du antallet ...
... af tænder i takt med at hun bliver fortrolig med det.
Gør også det at du fokuserer på forskellige områder i munden alt efter om det er morgen eller aften der børstes, så du på den måde alligevel når at få børstet på lidt forskellige tænder:)
Med hensyn til hendes råben, så lyder det som om at hun godt kan lide at bruge sin stemme og gerne vil høre sig selv og også søger jeres opmærksomhed på denne måde.
Prøv at anerkende hendes lyst til at råbe. Tag 10 minutter, hvor I går udenfor og råber så højt i overhovedet kan, så hun får dette klaret og når I så er inde igen, så skal hun atter være mere stille.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv også at få hende til at hviske i stedet "sikke du kan råbe, kan du også hviske, skal vi lege hviskeleg?" eller lignende, så hun får jeres opmærksomhed, men på en måde, som I også synes er acceptabel.
Det er vigtigt at far siger farvel, så hun ikke behøver råbe på far og du ikke behøver forklare igen og igen at far er gået ... :)
Og så er det naturligvis også vigtigt en gang imellem at sige fra, sige "nu behøver du ikke sige tak mere, det er fint nu" eller lignende, ligesom du nogle gange også kan have glæde af at aflede hende "kom skal vi ikke læse en bog", så hun naturligt kommer på andre tanker ...
Ligesom det også er vigtigt at give hende masser af opmærksomhed generelt, så hun ikke behøver råbe. Jeres datter har jo også fået en lillebror og hun har sandsynligvis også fundet ud af, at når hun råber, så får hun jeres kontakt med det samme .. så prøv også at lave noget med hende, anerkend hende, lad hende mærke jer - uden at hun behøver råbe højt :) Selvom I synes at I allerede giver hende masser af kontakt og opmærksomhed, så har hun lige nu ekstra brug for netop ekstra :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.