Annonce

Annonce

Svar: Søvn og sulten hele tiden


10. januar 2011

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marie

I første omgang er det altid en rigtig god idé at øge mælkeindtaget og dette gøres især ved at amme 2 gange mellem hver lur dagen igennem, så barnet får mælk både når det vågner og inden det skal sove igen - præcis som du er begyndt på.

Derudover vil det være rigtig godt at amme lidt hyppigere om natten i en periode, ligesom din datter er begyndt at vise behov for, fordi netop hyppig amning øger mælkemængden, men også fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin.

Ved i nogle døgn at amme hyppigt både dag og nat, så får du øget din mælkemængde og det kan i sig selv give lidt ekstra ro, gøre at din datter igen begynder at sove lidt længere stræk.

MEN, hvis det ikke virker tilstrækkeligt, hvis hun stadig virker meget søgende, vågner hyppigt og virker sulten, så kan det være en god idé at tilbyde hende noget andet og lidt mere mættende. Hvad det så skal være, må man så overveje - og det afhænger af alder, udviklingstrin, fysiologisk modning.

Førhen i tiden gav man vælling og anbefalede dette fra 4 måneders alderen som alternativ til grød - vælling er i princippet det samme som en tynd grød og det kunne for mange børn være en blidere overgang ... MEN, der er sket ændringer i anbefalingerne og vælling anbefales nu først fra 6 måneders alderen. Faktisk siger Sundhedsstyrelsen at der ikke umiddelbart er grund til at give vælling, barnet har ikke brug for de ekstra næringstoffer der er i vælling.

Alternativet til brystet, med den alder din datter har, vil derfor være enten at supplere med almindelig modermælkserstatning eller gå igang med lidt grød. Og da hun og du stortrives med brystet, så er der i princippet slet ikke grund til at introducere en flaske - med mindre altså, at du på sigt gerne vil have, at hun skal være i stand til at tage flaske.

Hvis du f.eks. stopper barselsorlov inden for de næste måneder, hvis du og din mand gerne vil have jeres datter skal kunne passes af andre - så kan det være en god idé at introducere flaske. Hun har brug for modermælk eller modermælkserstatning til hun er 1 år og det vil være naturligt at hun foretrækker brystet (den ægte vare) fremfor flaske. Så hvis du om 2 måneder har ønske om at hun skal tage en flaske, så kan det faktisk være ...


Annonce

... nødvendigt at hun lærer det nu. Det er dog udløst af dit behov og ikke af hendes ... :)

Så det jeg vil sige er, - hvis I stortrives med amning og du gerne vil amme hende så længe som muligt, så er der ingen grund til at give hende modermælkerstatning eller vælling. Der er ingen grund til at give hende flaske. Så kan hun i stedet starte med lidt grød. Det vil i starten kun være små skefulde, små smagsprøver og hun skal ikke have mere end 4-5 små skefulde, kun for at lære teknikken og finde ud af ny smag og konsistens.

Hendes mælkeindtag vil være fuldstændig som det plejer og derfor vil du til at starte med ikke mærke nogen ændring. Og her har du naturligvis ret i, at hvis hun får en flaske med 150-200ml modermælkserstatning, så vil det naturligt mætte mere end 4 skefulde grød ... så på den måde vil det at give flaske, godt kunne give en mærkbar virkning hurtigere.

Modermælkserstatning mætter generelt mere end modermælk og børn der får flaske, spiser ofte en gang mindre i døgnet end børn der ammes.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg anbefaler at man starter op med skemaden om dagen, gerne til frokost. Start med grød af ris, majs, hirse, boghvede og øg hende langsomt over nogle dage. Skab hen af vejen variation ved at tilsætte forskellige former for frugtmos som topping og giv altid vand af kop sammen med skemaden.

Når hun kan spise 3/4 dl, mestrer teknikken, maven fungerer osv. så kan du begynde at give hende 2 gange dagligt. Hun kan således begynde med lidt grøntsagsmos om aftenen, så hun får grød til frokost som hun plejer og er vant til og så starter du op med mos, med udgangspunkt i de grøntsager I andre får. Til at begynde med mos af gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli eller lignende milde grøntsager.

Det er bedre at hun spiser 3/4 dl. to gange dagligt end at hun spiser 1½ dl. en gang dagligt. Det sikrer for det første stadig plads til masser af mælk, men det giver også mulighed for at sikre hende mere varieret indtag af vitaminer osv.

Du må godt give din datter en gulerod i munden at sutte på, men hun må ikke få f.eks. brødskorper før hun er 6 måneder gammel fordi brød indeholder gluten. Sørg for at hun er under opsyn hele tiden, hvis du giver hende noget at sutte på :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce