Svar: Sovevaner - 13 mdr.
Kære M
Da jeres dreng sover i soveværelset og I ikke har mulighed for at flytte ham til eget værelse de næste par måneder, så vil jeg foreslå jer, at I kobler hans seng til jeres.
Dette kan I gøre ved at tage tremmerne af den ene side og sætte hans seng tæt op af jeres. På den måde kan I putte ham i egen seng, men kan stadig være ved siden af ham, give ham den nærhed og tryghed han lige nu søger. I behøver ikke stige ud af jeres seng, men kan om natten lige lægge en arm over på ham, så han kan mærke at I stadig er der og sove videre.
Det vil være meget passende at indføre et putteritual nu, som starter med et bad, nattøj, evt. en godnatgrød, få mælk, få børstet tænder og så blive puttet i sin seng. I er ved siden af ham, som I plejer at være - han ligger bare i egen seng og ikke længere i jeres. I kan synge en sang, læse en godnathistorie og det vil være meget fint at introducere en puttebamse nu, som på sigt kan blive en erstatning for jer. Det vil også gøre det lettere for ham at blive puttet andre steder, når du begynder på ...
... arbejde og andre skal tage over.
Det er netop ofte i 12-18 måneders alderen at børn begynder at tage en puttebamse til sig, så prøv at lade en sådan indgå som en fast del af hans putteritual.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når han tumler rundt om natten, så er det sandsynligvis fordi han har brug for at mærke jer - det gør at han sover videre, men at I ikke sover særlig godt. En beroligende hånd, kan derfor være rigtig godt og på sigt, vil det hjælpe ham til at sove videre på egen hånd, at han netop ikke har ligge helt tæt i jeres favn, men har kunne klare at komme videre i søvn ved en beroligende hånd, arm. Det er altså noget med at trappe lidt ud af den fysiske kontakt og tage det lidt i etaper, hvor han stadig lige nu sover sammen med jer - men i egen seng, koblet til jeres seng. Hvor han fra at sove tæt i favn, lærer at sove lidt på afstand men stadig så han kan mærke jer og hvor han så tilsidst lærer at sove på et værelse. Og her vil han så have sin puttebamse med sig, som substitut for jer, fordi den introduceres nu :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.