Svar: Elsker gentagelse og samme rækkefølge
Kære Christina
Til en vis grænse er det helt normalt at børn vil selv og derfor gentager ting, fordi det skal gøres på en bestemt måde og også af dem selv. Det er også helt normalt, at børn har brug for faste ritualer, jo mere rituelt det er, jo mere trygt er det ofte også og børn kan finde stor ro i at høre den samme historie igen og igen, faktisk vil mange børn kunne læse en historie højt, uden reelt at kunne læse, men simpelthen fordi de har hørt den så mange gange, at de kan den udenad.
Gentagelse er godt fordi det giver forudsigelse og tryghed og det har børn brug for. Børn har det bedst i situationer de kender og kan forholde sig til og er naturligt noget mere udfordret i nye situationer, som de ikke har været i før.
Det er normalt at alle børn har 'tvangshandlinger', det er ofte en leg og de fleste af os kan huske lege, som er gået ud på at man skulle følge helt bestemte regler eller gøre noget i bestemt rækkefølge for 'ellers gik det galt'. Det er f.eks. en leg som "ikke træde på stregerne mellem fliserne', det har de fleste af os prøvet uden at de på nogen måde er eller har været unormalt.
Men man kan godt få tvangshandlinger i en sådan grad, at det begynder at blive invaliderende, fordi de simpelthen påvirker ens hverdag for meget. Tvangshandlinger er gentagende ritualer, fysiske handlinger som styres af faste regler og systemer. Der vil ofte være tilknyttet angst og/eller ubehag til tvangshandlingen, således at det at gentage situationen, følge det bestemte ritual, har til hensigt at lette netop angst og ubehag. Personen er nødt til at gøre en bestemt handling igen og igen og i et bestemt mønster for at få det ...
... bedre.
Lider man af tvangshandlinger, vil man ofte også forsøge at undgå situationer, ting eller personer, der udløser tvangshandlingen, fordi det er enormt hårdt at være underlagt alle de regler der er for at neutralisere de følelser man har.
Man taler om OCD Obsessive Compulsive Disorder som er en angsttilstand, hvor man har tvangshandlinger eller tvangstanker. Det kan opstå hos alle, også hos børn, men det ses normalt ikke hos så små børn som din dreng. Hos de fleste opstår det først i skolealderen, ofte omkring 8-10 års alderen eller i teenageårene.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når jeg læser din beskrivelse af din dreng, så er min umiddelbare tanke, at det du oplever er helt normalt og hænger sammen med hans alder og udvikling. Han har brug for regler og rammer, han nyder også at kunne styre ting selv, det er dejligt for ham at have følelsen af at 'være herre over tingene' og han finder ro ved at kunne selv. Det er helt normalt og det lyder hos jer mere som netop ønske om at have styr på og kunne selv, ville selv, end egentlig tvangshandling.
Men du skal naturligvis være opmærksom på om det er noget som følger ham i årene frem og hvordan det evt. udvikler sig. Begynder det at påvirke hans hverdag, begynder han f.eks. at trække sig fra andre, trækker sig fra samvær med jer, jævnaldrene eller bliver hans behov for at gentage ting så stort at hverdagen bliver ekstra besværlig, så vil det være rigtig godt at tale med jeres læge og her evt. få en henvisning videre til en børnepsykolog.
Men altså lige nu - ro på, ingen fare på færde, han lyder som sagt som en fin dreng, der udvikler sig i god og sund retning :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...