Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 10 mdr.


3. januar 2011

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære C

Børn er født med en naturlig stor udforskningstrang og derfor vil de pille i det hele. De piller i planter, de tager bøger ud af reolen, de prøver at trykke på telefonen, fjernbetjeningen, de åbner skabe, de tømmer skuffer, de kaster med ting, de banker skeen i bordet osv. osv. Det er helt naturligt og det skal de have lov til. Det er en del af deres udvikling, deres måde at lære på.

Børn husker bedst et nej, hvis der følger en handling med det nej. Det vil sige at når jeres dreng f.eks. kravler hen til planten, fordi det er spændende at pille i jord og evt. putte det i munden, så skal I flytte ham derfra imens I siger nej. Det samme, hvis han stikker fingrene i dvd-afspilleren, så flytter I ham og siger nej.

Det at blive flyttet forhindrer ham ikke i at søge tilbage og gøre det igen og igen og igen og igen. Men stille og roligt vil det lille bitte nej, lyde inde i ham og han vil begynde at kigge på jer, imens han gør det, som han ved I siger nej til. Hans udforskningstrang vil stadig være så stor at den tit vil overhøre det lille nej, men til sidst vil han lade være og han vil kunne huske at der var noget her I sagde han ikke skulle.

Ved middagsbordet vil det være rigtig godt at forsøge at aflede ham og få ham til at gøre det I gerne vil. Når han prøver at smatte maden ud mellem sine fingre eller skubber den ud over bordkanten for at se hvor den falder hen og hvordan det lyder, så prøv at få ham til det I gerne vil: "ind i munden skat, mmm mam mam, smager godt, ind i munden" - så fokus bliver på det I gerne vil i stedet for på det I ikke vil.

Det er også vigtigt at anerkende hans lyst til at lave lyde, mærke maden mellem fingrene osv. og jo mere I kan anerkende dette uden for middagsbordet, jo større sandsynlighed for, at han vil kunne ...


Annonce

... koncentrere sig om at spise, når I sidder ved bordet. Det betyder at hvis du lige nu oplever at han er meget interesseret i at banke sin tallerken og ske i bordet, fordi det giver en sjov lyd, så giv ham mulighed for at slå på tromme eller giv ham et hammerbræt, som han kan bruge, når han leger. Hvis han er interesseret i at komme sin mad op i glasset og synes det er fascinerende at se det løbe over kanten, så lad ham lege med vand, giv ham kander, bøtter osv. med i badet. Og hvis han er interesseret i at mærke maden smatte mellem fingrene, så bag boller og giv ham noget dej i hånden som han kan sidde og fedte med .... :)

Det er naturligt så småt at begynde med lidt opdragelse med den alder din dreng har, opdragelse er f.eks. også at få vasket sine hænder og blive tørret omkring munden, når man har spist. Det er små ting, som er nødvendige, også selvom barnet ikke nødvendigvis er enig ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Din dreng er stadig for lille til at forstå at der er noget han ikke må, han kan ikke forholde sig til dette men er naturligt drævet af en indre trang til at undersøge - og her også at undersøge, hvordan du reagerer. Nogle gange sker det, at vi bliver så overraskede over det barnet pludselig gør eller kan, at vi begynder at grine og det er helt okay. Man skal bare være opmærksom på at barnet naturligt opfatter dette positivt og derfor ofte vil gøre det igen og igen, for det var jo noget mor og far syntes godt om - og det er det måske ikke, når det kommer til stykket. Så det er også vigtigt at medtænke, hvordan man selv virker, hvordan man reagerer.

Hvornår han kan forstå hvad man må og ikke må, afhænger helt af situationen og det er derfor svært at sætte en helt fast alder på dette. Det kommer hen af vejen, fra nu og årene frem:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce