Svar: Er det normalt med de opvågninger?
Kære Belinda
Din datter har kun brug for 3 amninger i døgnet og det lyder som om at du er oppe på 6 amninger dagligt ... Du fortæller at du ammer 3 gange om dagen, og jeg går ud fra at hun om dagen også ammes i forbindelse med at hun skal sove.
Dette er uhensigtsmæssigt med den alder hun har, i hvert fald hvis hun falder i søvn ved brystet, fordi hun naturligt så forbinder brystet med at skulle sove. Det er derfor hun så også søger brystet igen og igen hele natten igennem.
Det er derfor en rigtig god idé at du nu kun ammer hende inden middagslur i løbet af dagen og derudover kan du amme hende f.eks. kl. 20 inden hun puttes til natten og så måske kl 02 - hun får på den måde mulighed for at sove et sammenhængende stræk om aftenen og igen til næste morgen tidlig, hvor hun så kan starte dagen med grød.
Samtidig tænker jeg, at det vil være fint at du ammer hende inden putning og derefter putter hende i egen seng, kl 02 kan du så amme hende igen - evt. lægge hende hos dig, men når hun er færdig med at amme, så vil det være rigtig godt at hun kommer tilbage i sin egen seng igen, fordi hun så lærer at sove der og I alle sover bedre.
Når jeg anbefaler at du lægger amningen kl 02 i stedet for kl 24 og 04, så er det for det første du fordi du på den måde måske netop kan nøjes med kun en amning, men samtidig giver det også mulighed for at hun kan sove længere stræk uden mælk og så behøver hun ikke komme ind og blive ammet i din seng om morgenen men kan som sagt i stedet stå op og få grød, når hun vågner.
Alternativt kan du fjerne amningerne fuldstændig fra om dagen og i stedet amme aften, sen aften og tidlig morgen, men mon ikke I begge på sigt vil trives bedre med den anden løsning. Når du så starter arbejde, så forsvinder amningen inden middagsluren og din datter vil fint trives med de to amninger kl. 20 og 02 - og så forsvinder kl 02 amningen også, når hun bliver ca 1 år ...
Det er normalt at din datter har opvågninger om natten. Vi vågner vi alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, trækker dynen op om os, sparker dynen af, putter os ind ...
... til vores partner osv. Når vi har disse små opvågninger så registrerer vi at alt er som da vi faldt i søvn og hvis din datter har lært at hun skal have brystet i munden hver gang hun vågner, så vil hun naturligt søge dette igen og igen. Hun vil klynke og være urolig, indtil du kommer med brystet igen.
Det lyder som om at du per refleks bare har ammet, det har været let at lægge hende til og det har virket, men nu er det blevet en uhensigtsmæssig vane, som du er nødt til at ændre på og når din datter vågner, så er det ikke fordi hun har brug for mælk og derfor må trygheden og roen gives på anden vis. Det tager tid at ændre på den erfaring, som hun har lagret i kroppen og det er naturligt at hun søger brystet og din favn om natten, fordi det er det hun har lært.
Det er vigtigt at du sikrer hende både mad og væske nok i løbet af dagen, så du er helt sikker på at hun ikke vågner, fordi hun har brug for mælken. Jeg har tidligere sendt dig en plan for dagen, men vil lige sende dig en igen, så du kan se, hvad hendes egentlige behov er:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Formiddagslur, sover måske 1 time
Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg, må stadig gerne suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller mos fra glas, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30, sover her måske 1½ time.
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, vand af kop. Der skal være mad i stykker og moset mad.
Suppleres med en godnatgrød, det kan være flerkornsgrød med frugtmos eller havregrød, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20
Først på natten 02: Ammes og sover herefter til næste morgen uden mælk og dagen starter med morgengrød.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.