Annonce

Annonce

Svar: Urolig nattesøvn og døgnrytme


28. december 2010

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ida

Tillykke med lille Vigga og velkommen til :)

Der kan sagtens være en sammenhæng mellem Viggas varierede søvnmønster om dagen og store uro om natten. Det kan ikke udelukkes, tingene påvirker jo hinanden.

Det er dog begrænset, hvor meget fast rytme I kan forvente endnu, med den alder Vigga har. Hun vil naturligt få mere og mere rytme hen af vejen, men først i 3-4 måneders alderen og især når hun bliver gammel nok til at komme igang med skemad, vil man normalt kunne forvente mere rytme og fast struktur.

Lige nu er det en god idé at arbejde på at hun sover 2 lange lure i løbet af dagen eller 3 mindre lure. Samlet vil hun måske sove 5-6 timer i løbet af dagen og ca 10 timer om natten, naturligvis afbrudt af mad. Det kan måske give dig en nogenlunde idé om, hvad du kan forvente. Du efterlyser en fast rytme for dagen og det kan jeg desværre ikke give dig, med den alder hun har, hun er lidt for lille. Men du kan prøve at medtænke de 5-6 timers dagssøvn og ca 10 timers nattesøvn og så se om ikke du kan få det til at gå op i en højere enhed :)

Det er meget fint at du forsøger at amme hver 3-4 time, så hun ikke sover meget længere end dette om dagen, netop for at hun både får mælk nok, men også får en rytme, som gør at hun ikke bliver overtræt. Som du skriver resulterer de meget lange lure nogle gange i at hun også har meget lange vågenperioder og det vil være rigtig godt, hvis hun ikke er vågen i mere end 2-2½ time af gangen, så skal hun sove igen.

Det er her vigtigt at mælk indgår som en fast del af hendes putteritual og det er netop putteritualerne, du kan begynde at gøre ...


Annonce

... noget ved nu. Det vil være rigtig godt at indføre faste ritualer, som på sigt bliver genkendelige for hende og dermed trygge, som forbereder hende på hvad der nu skal ske.

Det vil her være rigtig godt at putte hende i et svøb eller f.eks. i en voksipose, fordi det vil hjælpe hende til at holde sammen på sig selv fysisk. Lige nu forstyrrer det jer, når hun ligger og flagrer med arme og ben, men netop en sovepose vil kunne afhjælpe dette. I kan også overveje om hun sover bedst i sin lift eller har brug for at blive puttet direkte i sin seng. Nogle børn sover bedst og mest roligt på lidt plads, andre børn har det bedre, hvis der er plads til at de kan skifte lidt stilling og her er der mere plads i en seng ...

Med hensyn til at hun forstyrrer jer om natten, så skal I naturligvis overveje hvor slemt dette er ... Nogle vælger at flytte barnet på eget værelse tidligt, fordi de ikke kan sove i den natlige uro - og det kan I naturligvis også vælge. Jeg vil umiddelbart ikke anbefale det, da det at I sover i samme rum kan være med til at forebygge vuggedød. Andre forældre vælger at sove med ørepropper og atter andre vælger at sove på skift i og uden for soveværelset, for at få nattero hver anden nat. Og så er der jo også forældre som sover bedst, netop når de kan høre deres barn, det er dejligt at have sit barn helt tæt på - også selvom det pludrer og grynter om natten ... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vi er alle forskellige og I må prøve at finde ud af, hvad løsning der passer jer bedst og kan give jer alle bedst nattero.

Håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, fortsat held og lykke med hende :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce