Svar: Søvn og gråd om natten
Kære P
Min umiddelbare tanke, når jeg læser dit brev er, at din dreng drømmer rigtig meget i øjeblikket. Han er lige aldersmæssigt på grænsen til at han begynder at få lidt bevidsthed om at I er der, selvom han ikke kan se jer og at han kan kalde på jer, så kommer I og hjælper ham.
Jeg tænker derfor at hans gråd om natten skyldes drømmeaktivitet og at han kalder og I kommer og hjælper ham, han bliver glad, leger osv. og falder til ro, hvorefter I kan putte ham igen, hænger sammen med den øgede bevidsthed han er ved at få, netop omkring det at I er der stadig for ham, selvom han ikke kan se jer.
Netop i de perioder hvor børn motorisk og mentalt udvikler sig meget, tager det der kaldes tigerspring, så oplever man ofte stor uro om natten. Barnet kan vågne, græde højt, og næsten virke til at have mareridt, onde drømme. Naturligvis ikke mareridt som vi drømmer eller som man ser hos større børn, han er for lille til at kunne drømme om monstre og fantasiuhyrer, men han kan f.eks. godt drømme om adskillelse og om at blive væk fra jer, ikke kunne finde jer.
Så det at han begynder at gå mere ud i verden på egen hånd, oplever verden større og også får en større bevidsthed om hvor I er i forhold til ham - det kan gøre at han i en ...
... periode vågne og græder meget om natten. Samtidig kan det jo så forstærkes af at han er syg, har ondt, måske lidt feber osv. Smerter og feber gør ikke drømmene mindre, tværtimod.
Så der er sandsynligvis tale om en periode og det går over igen. I skal dog være forberedte på, at I kan opleve det igen og nok i endnu større grad, når han bliver mellem 18-20 måneder gammel - så er I forberedt :)
Og nej, jeg er helt sikker på at du ikke nurser ham for meget, men giver ham den omsorg og nærhed han har behov for. Det du gør virker så fint og lyt til dig selv og dit hjerte. Det der føles rigtig er ofte rigtigt :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og jo da, masser af forældre står i samme situation og er ligeså rådvilde som dig - men de fleste børn er nok lidt ældre inden man rigtig mærker selvstændigheden slå igennem og her er jeres dreng så lidt hurtigere på den, men det gør det jo ikke forkert. Måske 'bare' lidt sværere fordi han naturligt mentalt stadig er meget lille og derfor bliver han måske også ekstra frustreret nogle gange ... hvilket jo så igen også gør dig frustreret og i tvivl.
Men lyt til dig selv, tal med din mand, brug hinanden, så når I rigtig langt - I er allerede rigtig langt og gode forældre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.