Annonce

Annonce

Svar: Stort symfysemål


17. december 2010

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pernille

Når jordmoderen måler symfysefundusmål, så er det for at vurdere om barnet vokser som det skal. Det at måle livmoderens størrelse kan give et billede af, om alt er som det skal være.

Hvis man oplever at symfysefundus målet enten er mindre eller større end forventet, så vil man normalt undersøge om terminsberegningen er rigtig. Dette evt. ved at kontrollere med en ultralydsscanning.

Der kan godt være en variation fra kvinde til kvinde, ligesom det også kan have noget at sige, hvorvidt man har været gravid og født før. Det vil f.eks. være meget normalt at du bliver hurtigt større 4 gang du er gravid, end hvis du var førstegangsgravid. En tommelfingerregel er at symfysefundusmål er 2 mindre end gestationsalder. Det vil sige, at når man er i 28 uge, så vil man have et SF mål på 26 cm.

Men igen - der er forskel og det er dit fjerde barn og din scanning har været normal. Og ja du lyder til at være stor i forhold til hvor langt du er henne ... men det kan være helt normalt.

Et ...


Annonce

... stort symfysefundusmål kan være tegn på at terminen er beregnet forkert. Det kan også være tegn på at man venter tvillinger og så kan det være tegn på at fosteret står meget højt eller at det er en stor baby du venter dig. Det kan også, som du spørger til, skyldes at du danner meget fostervand. Mødre med sukkersyge har f.eks. risiko for at danne ekstra meget fostervand i graviditeten.

Hvis man mistænker dette hos dig, så vil man igen ultralydsscanne dig for at be- eller afkræfte dette. Behandling er der ikke rigtig noget af, skyldes det sukkersyge, vil man behandle dette.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du er nødt til at se hvad tiden bringer, stadig nyde den lille i din mave, slappe af og prøve at tænke på noget godt og ikke bekymre dig for meget. Du kan lige nu hverken gøre fra eller til, men må bare passe rigtig godt på dig selv :) Og så synes jeg du skal tale med læge eller jordemoder om at blive scannet igen, hvis dit symfysefundusmål stadig ligger så meget over gennemsnittet.

Ha en rigtig god jul og pas godt på hinanden.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce