Svar: Forslag til mad
Kære Camilla
Jeg vil foreslå dig at du lægger Rebeccas flasker på ydertidspunkterne, så de ikke påvirker hendes indtag af mere sufficient mad. Det betyder i praksis, at jeg vil anbefale dig at du giver hende en flaske sen aften inden du selv går i seng eller i løbet af natten. Det kan være når hun på et tidspunkt alligevel vågner og har brug for sin sut, det kan også være at du skal give hende flaske og lade hende spise mere eller mindre imens hun sover.
Måske har du det sådan, at du ikke kan se nogen grund til at hun får flaske sen aften eller en gang i løbet af natten, når hun nu kan sove uden. Men faktisk vil det at sove igennem i denne alder være at sove 6 timer uden at få mælk og det er netop vigtigt at hun ikke sover mere, for at hun har plads og lyst til anden mad. Som det er hos jer lige nu, så skal hun dække hele sit behov for mælk og hele sit behov for mad på kun 12 timer af døgnet - altså fra kl. 07-19 og det er for meget at forlange af et barn på kun 7 måneder.
Hvis du vil have din datter til at spise mere rigtig mad, så er du derfor nødt til at give hende mindre mælk i dagtimerne og sikre hendes behov mere på ydertidspunkterne og så skal hun have rigtig mad om dagen.
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske, ca 100ml, så hun får væske, men ikke så meget, at hun ikke kan spise morgenmad.
Morgen 7.30: Havregrød, eller anden form for grød. Vand af kop.
Suppleres med lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca 8.30 og sover uden at få flaske først.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og må også gerne få små brødhapsere som nu.
Flaske, må her godt få 200ml og sover middagslur ca kl. 14 som nu
Eftermiddag ...
... 16-16.30: Tilbydes frisk frugt i hånden at sutte på, lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med stykker af grøntsager af gumle på, en kartoffelbåd, små bidder af en frikadelle eller lignende. Udgangspunkt i jeres mad. Vand af kop.
Puttes til natten med en flaske, gerne 230 ml som nu ca kl. 19.30
Sen aften eller først på natten 23-01: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne, må også her gerne få en fuld flaske.
Formiddagsflasken fjernes for at give plads til mere rigtig mad, lyst til frokost og eftermiddagsflasken gives i forbindelse med putningen og tilpas afstand fra formiddagsmåltid og frokost.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddagsmåltidet kan bestå af lidt grød eller bare lidt frugt, så hun lige får lidt ned i maven der. Det er vigtigt at hun spiser lidt rigtig mad, det har også betydning for hendes lyst til at spise mad om aftenen og netop komme ind i en rytme med at ville spise.
Grøntsagsmos, kød, fisk osv. er vigtigt og det er rigtig godt at du prøver med din egen mad. Vil hun ikke dette lige nu, så må du give hende grøntsagsmos fra glas. Den færdiglavede babymad er ligeså god - det vigtigste er at hun kommer igang med at spise og det er især vigtigt med den alder hun har nu. Jo mere du kan introducere for hende nu, jo mere forebygger du kræsenhed fremover og derfor er du nødt til at blive ved med at give hende og netop give hende så meget forskelligt som muligt.
Yoghurt skal hun ikke have for meget af. Hendes mælkebehov dækkes fint via flaske, det er bedre for hende at få mme, end komælk. Den komælk hun kan få, bør være i form af sovs som I spiser, så maden får mere smag eller det kan være lidt sødmælk i grød eller mos. Hun skal altså generelt væk fra al den mælk om dagen ...
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
God jul :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Børn i bilen
Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:
1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.
2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.
3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.
4....
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.