Annonce

Annonce

Svar: 8 1/2 måned og søvn


1. juli 2004

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle

Det er desværre ofte sådan at børns soverytme bliver ændret, når de pludselig bliver syge og det tager lidt tid at få ændret tingene igen. Samtidig så er din datter i den alder, hvor hun er ved at separere sig lidt fra dig. Hun har derfor i øjeblikket endnu mere behov for at vide er du er der, end hun havde tidligere.

Hendes øvelse i sepration ser du blandt andet, når hun begynder at kravle og bevæge sig længere og længere væk. At kravle er en del af den udviklingsfase hun er i. Fra at sidde på skødet, bevæger hun sig ned og sidder ved dine fødder. Langsom flytter hun sig længere og længere væk, vender sig og tjekker at du stadig er der, kommer måske tilbage for lige at få et knus og 'blive tanket op' for så at bevæge sig lidt væk igen.

På samme måde bliver hun også urolig, når du går ind i et andet rum,- ude af øje, ude af sind. Hun er igang med at lære at du stadig er der, selvom du er lige inde ved siden af. Det er altså helt naturligt for hendes alder, at vågne mere i øjeblikket, simpelthen fordi hun er utryg og skal sikre sig at du stadig er der.

Det er en fase og det går over. Det er naturligvis vigtigt at du fortsat reagerer på hendes kalden og det er en meget fin måde du putter hende på. Hun lærer at du lytter til hende og reagerer og det vil med tiden give hende den tryghed der skal til, for at hun kan sove videre.

Du skal dog tænke på ikke at give hende for vane at du kommer med sutten om natten. Børn kan godt få det der kaldes en 'vanebetinget afbrudt søvn', fordi de er vandt til de omsogsfuldeforældre som kommer med sutten, hver gang den tabes. Med den alder hun har er det vigtigt at hun selv lærer at finde sin sut, det er dog lige på grænsen at hun kan det endnu. Hvis du trækker en stofble igennem sutten, gør du det lettere for hende og samtidig kan hun bruge suttekluden som en ...


Annonce

... substitut for dig.

Jeg er helt enig med dig i at principperne i 'Godnat og sov godt' kan diskuteres og jeg er heller ikke af den mening, at børn skal græde sig i søvn. Det er i bogen beskrevet meget fint, hvordan faste rutiner er vigtige for barnet og de afsnit kan du godt bruge; men principperne med at gå fra sit barn og forlænge tiden man er væk, dem ville jeg ikke vælge.

Jeg synes det lyder som det rigtige du gør. Du reagerer på hendes gråd, hendes kalden og det er helt basalt at hun så lærer at mor forstår mig og lytter til mig. Det skaber en tillid, som er utroligt vigtig også fremover, når hun bliver større.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at hun spiser godt og det lyder umiddelbart også sådan. Det er dog længe at skulle være uden vådt eller tørt fra kl 19 til næste morgen. Er det ikke muligt at give hende en flaske erstatning i løbet af aftenen, før du selv går i seng, i håb om at hun så har lidt fylde i maven (varm mælk er dejligt) og ikke vågner fordi hun er tørstig.

En madplan for hendes alder kunne se således ud:
Morgen: grød
Formiddag: ½ bolle med smør og lidt frugt, en lille skål A38 med bær eller grød med frugt.
Frokost: rugbrødshapsere med pålæg, forsøg med lidt ærter, majs og lignende til, som stimulerer synet men også giver mulighed for at øve pincetgreb.
Eftermiddag: En lille skål A38 med frugt, ½ bolle med smør, eller som nu grøntsagsmos med ris/pasta
Aften: mad som I spiser, det lyder fint. Evt. en skål frugtgrød til dessert
Sen aften: flaske

Det lyder som sagt som om hun spiser rigtig godt og varieret, I bor jo også i et livsnyderland, med alle de bedste madvarer og det er spørgsmålet hvor meget du kan gøre her. Ovenstående er bare et forslag. Flasken sent på aftenen er dog nok en god idé.

Håber ovenstående kan hjælpe jer lidt videre. Fortsat held og lykke med hende. Lad tiden arbejde lidt for jer.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce