Svar: Sutteflasker, Jern og mælk
Kære Kristina
Det anbefales at børn får 400ml mme dagligt til de er 12 måneder, fordi deres jernbehov dækket på denne måde. Får de ikke dette, anbefales jerndråber ...
Det kan være en god idé at give jerndråberne med lidt frugtmos, fordi c-vitamin fremmer optagelsen af jern og det kan måske gøre, at jeres datter ikke får så dårlig mave af dem. Man kan også købe et smagsneutralt jernpulver, som drysses på frugtmosen, det tåler nogle børn lidt bedre ...
Det kan dog diskuteres hvor meget du behøver presse på i forhold til jerndråber. Din datter er 11 måneder nu og får jo mme dagligt. Du behøver ikke skifte til NAN 3 i princippet kan hun sagtens bibeholde NAN 2, men man kan sige, at hvis hun ikke får jerndråber på grund af maveproblemer, så kan det være en god idé at skifte til NAN 3 fordi jernindholdet er højere i denne. Hun kan altså nøjes med lidt mindre mme og få samme mængde jern.
Det vil være en rigtig god idé at du giver hende mme i grød og mos, så hun også får ekstra jern derigennem og så synes jeg også at du skal være obs på jerntilskud via kosten.
Jernholdige fødevarer:
- Kød. Der er meget jern i kød, mest i okse, kalv, and, struds og vildt, mindre i lyst fjerkræ, så som kylling og kalkun.
- Indmad, lever og hjerter (f.eks. leverpostej)
- Skaldyr og fisk
- Brød og andre kornprodukter, der er grove, langtidshævede eller lavet på surdej (f.eks. rugbrød). Bager du selv kan det være en god idé at bruge havregryn og sesamfrø, som indeholder jern.
- Rosiner, svesker, dadler, figner samt mandler og nødder er jernholdige. Du kan ...
... evt. give hende lidt sveskemos på havregrøden, dadler og figner er der mange af i butikkerne lige nu ved juletid. Rosiner kan alle børn lide, bare husk max 50g om ugen. Og nødder og mandler kan hun få, hvis de knuses og f.eks. bruges som mysli på et surmælksprodukt eller bruges i hjemmebag.
- Bønner og linser er et godt supplement til kosten, når jernindholdet skal øges lidt.
Hvis du ikke synes du kan øge hendes jernbehov tilstrækkeligt ved at følge ovenstående råd, så vil du det være godt at give hende jerndråberne eller det smagsneutrale jernpulver. Det handler ikke om at hun mangler jern nu, men om at sikre hende et depot, så hun ikke kommer til at mangle jern i 1-2 års alderen.
Prøv også at tale med jeres læge omkring det :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til rengøring af sutteflasker, så kan de fint vaskes op i opvaskemaskine. Det anbefales normalt at man skolder flaskerne efterfølgende, for at fjerne evt. sæberester ... Det er altså ikke nødvendigt at koge selve flaskerne.
Nogle børn bryder sig ikke om sødmælk, men tager imod mælk, når de bliver et år og må få letmælk i stedet ... Jeres datter har brug for ca 500ml mælk dagligt. Det vil være den mængde mme hun får via sin flaske, via grød og mos. Derudover vil det være lidt drikkemælk af en kop, det kan være en portion tykmælk, yoghurt eller lignende, det kan være sovs hun får på maden om aftenen osv. Ost er også en kilde til kalk.
I 1 års alderen anbefales det at hendes daglige indtag af mælk/mælkprodukter ligger mellem 350-500ml.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.