Svar: Manglende lyst til maden
Kære Nicoline
Flere ting kan spille ind på jeres datters manglende interesse for maden, måske er jeres datter ved at blive syg, har ondt i halsen, er forkølet, har irriterede slimhinder, ondt for tænder eller andet. I beskriver jo, at hun også har ændret humør, hun er pjevset, vil helst være på arm osv. og det tyder på at hun ikke er helt frisk ...
Der kan også være tale om at hun lige nu har lidt ekstra brug for jer og jeres hjælp. At hun er i separationsfasen, begynder at kravle og adskille sig motorisk mere og mere fra jer og for at kunne dette så søger hun jer naturligt ekstra. Man kan tale om en separation-gentilnærmelses-fase, hvor hun på den ene side vil selv, og på den anden side søger jer rigtig meget.
Det betyder i forhold til maden, at hun nogle gange vil selv, man andre gange nyder at få lov til bare at blive madet med ske, nyder at få lidt mere flaske og nyder, hvis hun kan få lov til at spise siddende på jeres skød i stedet for på sin stol.
Det er derfor en rigtig god idé at I forsøger at kombinere lysten til at ville selv med supplement på en ske, så I tager over og hjælper, når I kan mærke at det er svært for hende. Nogle måltider skal I helt naturligt bare hjælpe hende med, andre måltider skal I først hjælpe med, når hun viser behov derfor.
Mit forslag til en madplan lavet ud fra dine angive tider ser nu således ud:
Tidlig morgen 06-7: Lille flaske
Morgen/formiddag 8-9: Havregrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden at få flaske først
Frokost 11.30-12.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg og også gerne varm mad med grøntsager, fisk og kød som I forsøger med nu. Du kan også ...
... supplere med godt kogte pastaskruer, rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg, små stykker af indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) eller lignende.
Flaske og puttes til middagslur ca 13.30-14 som nu
Eftermiddag 15.45: En lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos, ½ havregrynsbolle, ost, frugt, vand af kop.
Aften 17.30-18: Aftensmad som I andre spiser, det kan være godt med f.eks. pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, fiskefilet, laks fra ovnen, frikadeller, farsbrød og lignende. Retter med hakket kød, mild fisk, grøntsager og sovs er ofte et hit for børn. Udgangspunktet er altså den mad I andre naturligt også spiser til aften og til pigerne skal det så serveres moset eller i stykker, som de nu kan kapere det bedst :) Vand af kop.
Suppleres gerne med en godnatgrød som en del af putteritualet og så du sikrer at hun/de får mad nok
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og puttes til natten 19.30 som nu
Sen aften 23: Evt lille flaske til hende, som har svært ved at indtage helt nok.
Prøv om du kan holde hendes indtag af mme på omkring 500ml samlet, så hun ikke får meget store mængder, men naturligt får den kalk, vitaminer, mineraler osv. som hun har brug for.
Maden hun spiser skal energiberiges ved at du tilsætter fedtstof og mælk i maden. Bruger fede fisk, giver kød, bruger sovs osv. Det er altsammen vigtigt for at hun tager godt nok på fortsat.
Mad i hånden - her er det næsten kun fantasien der sætter grænser. Tag udgangspunkt i den mad I spiser, hun må gerne sidde med kartoffelbåde, ½ frikadelle, kogte blomkål og broccolihoveder, pastaskruer osv. Prøv jer frem og se hvad hun/de viser interesse for og godt kan lide :)
Fortsat held og lykke og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.