Annonce

Annonce

Svar: Min dreng tisser hele tiden


6. december 2010

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Man kan godt have en overaktiv blære og mange børn har det man kalder urge-inkontinens. At få kontrol over sin blære kræver en fysiologisk modenhed, - blæremuskel, lukkemuskel og nervesystemet, skal kommunikere med centre i hjernen og der skal sendes impulser om vandladningstrang og fornemmelse for, hvornår det er passende at tømme sin blære.

Når børn har en overaktiv blære, så får det et signal fra blæren om at den vil tømme sig og det begynder den så at gøre i løbet af meget kort tid. Derfor vil barnet have meget svært ved at nå på toilettet, inden det går galt. Mange børn oplever og føler, at de ikke kan mærke, når de skal tisse. De oplever simpelthen ikke vandladningstrang før det går galt og det skyldes at de hele går så hurtigt. Da børn samtidig ofte er optaget af leg og andre spændende ting, så overhøres de små og hurtige signaler let.

Man vil normalt godt kunne lære at træne sin overaktive blære ved f.eks. at have faste toilettider og være opmærksom på at få blæren tømt tilstrækkelig godt, når man sidder på toilettet. Det kan for drenges vedkommende være en rigtig god idé at de sidder ned og tisser, da blæren tømmer sig bedre på ...


Annonce

... denne måde, end hvis de står op.

Nogle gange vil man også vælge at behandle barnet med medicin. Den medicinske behandling virker ved at dæmpe aktiviteten i blæren, så barnet får lidt længere tid til at nå toilettet og dermed undgår at tisse i bukserne.

Man giver altid medicin i tæt samarbejde med en børneafdeling, det der også kaldes børneinkontinensklinikker, som hører til på de større sygehuse. De findes blandt andet på Rigshospitalet (Tørdokken) og Skejby sygehus (se borneinkontinens.dk).


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes du skal prøve at tale med jeres læge om at få en henvisning. Jeg synes også du skal ringe til en børneinkontinensklinik i dit område og tale med dem om, hvordan I skal forholde jer. De er meget dygtige til at hjælpe og behandle børn med forskellige vandladningsproblemer.

De vil for det første kunne fortælle dig, hvad det rigtige er at gøre - om du f.eks. skal bede ham om at vente lidt, fordi han lige har været ude at tisse, eller hvordan du skal forholde dig helt praktisk. De vil også kunne fortælle dig, hvis der er andre du skal tale med, undersøgelser man vil lave osv. så I på den måde kan komme videre.

Rigtig meget held og lykke, rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce