Svar: Amning eller sutteflaske
Kære Jette
Det lyder som om at du gerne vil amme og arbejde på at det skal lykkes denne gang. Det lyder dog også som om at du er helt afklaret med, at hvis det ikke går, så skal I ikke kæmpe en kamp og det er meget fint - du kan jo se på din datter, at børn kan trives fuldt ud ligeså godt med at få flaske :)
Det er en fordel at du har ammet før, det hjælper dig, fordi dine bryster naturligt vil være forberedt til amningen på en anden måde denne gang. Dine brystvorter vil måske være lidt større og huden lidt mere elastisk og så er det også sådan, at du netop fordi du har produceret mælk før, naturligt vil have lidt flere mælkeproducerende receptorer i brystet - det er blandt andet derfor at kvinder der har ammet før ofte får mælk lidt før, end førstegangsfødende kvinder.
Dit næste barn kan også være større, have et andet vakuum og derfor suge anderledes på brystet. Fødslen går måske anderledes, barnet vil måske vise større interesse hurtigere osv. alt sammen af betydning for, hvordan din amning næste gang kommer til at forløbe.
Det kan naturligvis også være at der sker ting undervejs, som giver ammeproblemer - som du skriver, kan man ikke vide på forhånd hvad der vil ske og hvordan amningen vil gå. Men giv det en chance og se hvad der sker - det er en god idé :)
Hvis løsningen hos jer viser sig at være en sutteflaske, så vil behovet for mælk være 1/6 af vægten i døgnet. Det betyder at hvis dit barn vejer f.eks. 3600g så vil døgnbehovet være 600ml og når dit barn vejer 4200g, så vil døgnbehovet være 700ml. Dette skal fordeles på 6-8 måltider dagligt, svarende til at barnet spiser hver 3-4 time døgnet rundt.
Det betyder at hvis dit barns døgnbehov er f.eks. 600ml, så skal barnet ...
... have mellem 75-100ml hver gang, hvis det spiser med 3-4 timers mellemrum.
Børn der får flaske skal i princippet have lov til at flekse deres behov, ligesom børn der ammes. Så nogle gange vil dit barn måske drikke 75 ml af flasken og efter 1 time være sulten igen og her så få 25 ml ekstra og så falde i søvn. Andre gange vil barnet måske drikke 100ml på en gang og atter andre gange mindre. Den fleksibilitet må være der.
Men når det er sagt, er det også vigtigt at lade barnet følge en nogenlunde fast rytme, hvor de spiser godt af flasken og virker barnet derimellem søgende, så kan du forsøge at berolige med en sut. Man skal være opmærksom på at hvor børn ved brystet jo godt kan ligge og die i ½ time eller mere, så tager det ofte ikke mere end 10 minutter at spise af en flaske. Børn der får flaske får derfor ikke helt deres suttebehov stillet som børn der får bryst og her kan det være en god idé at give barnet en sut en gang imellem.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er dog ikke noget du behøver bekymre dig så meget omkring lige nu, for tit så kommer det helt af sig selv. Netop når man giver flaske, så ved du jo præcist hvor meget dit barn har fået at spise og har den lille slugt en flaske på f.eks. 100ml så ved du at han ikke er urolig fordi han er sulten og derfor tilbyder du ikke flasken igen, som du ville gøre med brystet, men leder efter en ny og anden løsning.
Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Du bliver en skøn mor". Den er desværre udsolgt fra forlaget, men du kan låne den på biblioteket. Jeg har skrevet den sammen med en jordemoder. I den kan du læse om amning, om at give flaske og om at gøre begge dele :)
Det skal nok gå - håber du hermed har fået lidt ro på :)
Fortsat held og lykke og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger