Annonce

Annonce

Svar: Trods, konflikter og en dybt frustreret mor


29. november 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Trine

Hvor dejligt at høre fra dig igen og stort tillykke med at I venter en lillebror:)

Der er sket rigtig meget i jeres liv, siden du skrev til mig sidst, store omvæltninger - naturligvis godt og dejligt, at I er flyttet sammen og nu arbejder på at være og blive en lille familie på fire - men stadig en stor forandring fra den tosomhed, som Emil tidligere har haft med dig :)

Det og så hans alder spiller naturligvis ind og jeg kan godt forstå du synes det er svært. Det lyder dog som om at I klarer det ret godt og samarbejder om at få tingene til at lykkes. De daglige kampe er svære at undgå og det er naturligt at der er konflikter i hverdagen med en tre årig i huset. Det er rigtig fint at du forsøger med et lille skemad og belønning, både fordi det giver ham mulighed for at klare tingene på egen hånd og føle sig stor og uafhængig og samtidig oplever han også at I ser ham og anerkender ham og det han kan og gør :)

Der er ikke nogen fast måde at komme igennem tøjproblemer, tandbørstning og trods. Generelt kan man sige, at det er vigtigt at han får den søvn han har behov for. Det er vigtigt at han kommer i seng i ordentlig tid om aftenen, fordi han naturligt vil være lettere at få til at samarbejde, hvis han er udhvilet om morgenen ...

Det kan også være en god idé at lægge tøjet frem aftenen i forvejen, så man ikke skal bruge tid på at diskutere, hvad der skal på næste morgen. Ligesom det kan være en god idé ikke at give ham alt for mange valg muligheder, men simpelthen lægge tøjet frem og ikke stille spørgsmålstegn ved om han vil have de bukser eller den blå eller grønne bluse på. Han har naturligt stadig meget svært ved at vælge, træffer ofte valg impulsivt og skifter derfor også hurtigt mening :)

Nogle gange kan det være en god idé at træde et skridt tilbage og simpelthen sætte sig ned og stille og roligt sige til ham "hvordan skal vi gøre, for at vi når bussen kl. 8?". Måske har han selv en idé. Du skal ikke spørge ham, når han er træt, når det hele er kørt op i en spids, men prøve at finde ud af hvad han vil og hvordan I så kan få tingene til at gå op i en højere enhed. Du må her gerne fortælle ham, at du bliver ked af det og han bliver ked af det, når I ender med at råbe af hinanden og at du gerne vil at I er gode venner og derfor skal hjælpe hinanden.

Nogle gange kan det være en idé at bytte rundt på rutinerne, så han starter med at få tøj på og først derefter ...


Annonce

... får morgenmad eller omvendt alt efter hvordan I normalt gør. Strømper og underbukser kan evt. gives på imens han er på toilettet, hvis han er begyndt at sidde på toilettet om morgenen og så kan du derefter tage ham i hånden og gå ind på værelse, evt. sætte dig med ham på skødet og hjælpe ham med bukserne - fordi han måske har brug for at du nurser ham lidt ekstra lige nu - eller du kan henvise til skemaet du har lavet og sige "hvis du lige tager tøj på, så laver jeg din tandbørste klar imens" eller lignende. Tilbyd at hjælpe ham med tøjet undervejs, snak med ham osv. så det virker hyggeligt.

I stedet for at slæbe ham ud på badeværelset, så gå ind til ham med tandbørsten, når det er tid til det og lad ham starte med at børste sine tænder lidt på værelset, når munden er fuld af tandpasta, der skal skylles og spyttes ud, så vil han sandsynligvis selv gå ud på badeværelset, hvor du så står klar til at hjælpe ham med at børste færdig.

Sørg for at have tid nok, og det er helt fint også at tænke i belønning. Hvis han f.eks. er rigtig glad for at få læst historie, så kan en belønning også være at hvis han skynder sig at få tøj på osv. så kan I nå at læse en historie inden I skal af sted. Det kan også være at du f.eks. læser højt imens han spiser morgenmad, hvis han i øvrigt ellers gør som I har aftalt :) Belønning må gerne være at I gør noget hyggeligt sammen, netop fordi I jo skal være væk fra hinanden i løbet af dagen.

Du skal også være opmærksom på at netop konflikter om morgenen, kan være udtryk for at han føler sig lidt mere 'herre over situationen' en følelse han måske godt kan have brug for, fordi I er adskilt og det kan være lidt svært at være herre over, hvad der sker i børnehaven ... I øvrigt rigtig godt at han stortrives det, dejligt :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så min tanke er at hvis han kan være mere 'herre over situationen' om morgenen ved netop at kunne nå det han gerne vil, f.eks. at få historie læst højt, fordi han har skyndt sig med tøjet, så mindskes jeres konflikt og han bliver stadig set og hørt, men altså på en mere positiv måde for jer alle :)

Og så må du holde fast i at han er en lykkelig og tryg lille dreng og at det du oplever lige nu er helt normalt for familien. Spørg de andre forældre i børnehaven, hvordan de oplever konflikter i hverdagen, så føler du dig pludselig ikke længere så alene ... :)

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce