Svar: Bekymret for nedsat appetit - 9 mdr.
Kære Mette
At din datters appetit er nedsat kan skyldes flere ting - det kan handle om at hun måske er ved at blive syg, forkølet eller alment utilpas, hvorfor hun naturligt ikke spiser særlig meget. Måske er hun ved at få tænder og har ømme gummer. Det kan også handle om alder og udvikling og det kan her godt tænkes, at separationsfasen spiller ind.
Jeg kunne godt forestille mig, at hendes ekstra behov for at vide at du er der, også giver et ekstra behov for at blive madet. Derudover vil det, at hun udvikler sig så meget lige nu, motorisk er godt igang og mentalt skal forholde sig til en større verden, gøre, at hun ikke kan overskue at spise mad i stykker. En tallerken fyldt med hapsere, der skal tage op, føres til munden og tygges kan være svære at tage sig sammen til - og igen derfor lettere at bede om skemaden.
Det er helt fint at hun får mad med ske, det må hun gerne få, men prøv også at motivere hende til at spise mere mad i stykker ved at servere nye og spændende ting for hende.
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:
Tidlig morgen 04.30: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i stykker, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Formiddagslur ca 9.30 som nu
Frokost 12.30-13: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, rognguf, tun. Suppleres med rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, pølse eller lignende. Må også meget gerne få grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være mos fra glas, hvis det skal være praktisk og let. Det kan også være rester fra aftensmaden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur som nu
Eftermiddag 16: En ...
... portion tykmælk med rugbrødsdrys, evt. lidt mysli (uden chokolade og honning), ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter - pasta med kødsovs, lasagne, risotto, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks, rødspættefilet, kartoffelmos og millionbøf, - mad som smager af noget og retter med hakket kød, mild fisk og sovs er ofte et hit. Kartofler kan moses med sovs og frikadellen gives i stykker. Vand af kop.
Suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet.
Ammes og puttes til natten ca kl. 20 som nu.
Som du kan se får hun stadig skemad - grød morgen og inden sengetid, hun får mos til frokost og også om aftenen, ved siden af maden i stykker. Hun får tykmælk eller lignende surmælksprodukt om eftermiddagen - ved siden af bollen i små bidder og frugt. Hun får frugtmos om formiddagen, ved siden af frugt og bolle i bidder ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er meget fint at hun lige nu foretrækker skemaden og det vigtigste er at hun spiser, men prøv om du kan få hende til at spise mere mad i stykker, ved at variere hendes tilbud lidt mere og give hende mad, som smager af mere og mad som tager mere udgangspunkt i jeres mad :)
Sådan som amningerne ligger, burde de ikke påvirke hendes appetit negativt. Og det er fint at hun også får vand af kop, så hun lærer at drikke dette som noget helt naturligt. Vand er den bedste tørstslukker.
Tvinge hende til at spise, kommer der ikke noget godt ud af, så prøv om ikke I kan motivere hende ved at bibeholde skemaden og så give mad i stykker som er nyt og måske spændende ...
Du skal ikke fokusere så meget på, hvor meget hun spiser, men holde fast i at lidt og tit er bedre end få og store portioner:)
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder