Annonce

Annonce

Svar: Putteudfordringer


16. november 2010

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jane

Det som umiddelbart slog mig, da jeg læste dit brev igennem var - præcis som du selv slutter med - mon ikke han puttes lidt for tidligt?

Det lyder jo som om at jeres dreng faktisk er rigtig tryg og glad for sit ritual, både han og I nyder de rutiner I har og han har ikke problemer med at sove videre om natten, selvom han flyttes fra den ene seng til den anden. Det er selve det at give slip på dagen og overgive sig til søvnen, som er svært og han ved et eller andet sted godt, at nu skal han sove og han prøver, han lægger sig, lukker øjnene, forsøger ... men han lyder simpelthen ikke helt træt nok og derfor begynder han at pjatte og søge underholdning.

De fleste børn vil i hans alder have behov for at sove ca 13½ time i døgnet. Nogle børn sover lidt mindre og andre lidt mere. Det betyder at hvis han sover 3 timers middagslur, så vil hans nattesøvn skulle vare ca 10½ time. At han først sover 20.30 og står op kl 7.30 og så sover 2-3 timer om dagen lyder altså helt perfekt og lige efter bogen.

Derfor er mit umiddelbare forslag, at I skal prøve at putte ham senere, så han er mere træt og derfor mere parat.

I behøver som sådan ikke at ændre så meget på ritualet, i princippet skal man ikke ændre på noget der fungerer og netop fordi han ikke har problemer med at sove videre om natten, så er der ikke grund til at ændre en masse.

Men, hvis I på sigt gerne vil kunne putte ham direkte i sin seng om aftenen og helt springe den åbne seng over, ja så er det en god idé at I putter ham direkte der, hvor I ønsker han skal sove hele natten. Jeg synes ikke I skal lægge jer på ...


Annonce

... den anden seng eller sætte jer væk fra ham, for det vil virke mærkeligt på ham og sende forvirrende signaler.

Jeg synes derimod at I skal sætte jer ved siden af hans seng, læser bøger som I plejer, I viser ham billederne og taler stille og roligt med ham. Måske skal I starte med at lade ham sidde på skødet imens I læser første bog og så derefter lægge ham i seng og læse de næste to små bøger, så det rolige og trygge ritual følger ham hele vejen.

Og så skal I så vurdere om han vil have det bedst med at I bliver der, holder ham i hånden og bare er til stede, hvorved han trygt og roligt falder i søvn - eller om han opfatter dette som udtryk for at I vil lege og underholde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han har brug for jeres tilstedeværelse, kærtegn og beroligende ord og på den måde kan lægge sig til at sove inden for et kvarter, så er det bestemt givet godt ud. Og så skal I prioritere at være der.

Søger han underholdning og tror det er legetid, så er det fint at sige godnat og gå kortvarigt fra ham, fortælle ham at han skal sove og ikke lege nu netop ved at gå. I skal aldrig blive væk i mere end højst 3 minutter og I skal gå tilbage til ham, hvis han græder og også selvom han ikke græder. Det er vigtigt for at vise ham, at I er der og passer på ham, han er ikke alene, men I holder fast i at det er sovetid nu.

Det kan sagtens være at I er nødt til at gå frem og tilbage 1-2 gange og derefter så sætter jeg hos ham og han så falder i søvn. Det er helt fint. Han skal ikke græde sig i søvn og han må ikke opleves ulykkelig.

Håber I kan bruge mine tanker lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce